Piatok prinesie pokojnejšie počasie. Pozor na poľadovicu. Takáto je situácia na cestách

Piatok prinesie pokojnejšie počasie. Pozor na poľadovicu. Takáto je situácia na cestách
Zuzana Macháčová

V závere pracovného týždňa sa počasie konečne upokojí. Teploty sa výrazne meniť nebudú, avšak pozor na výskyt poľadovice. 

Štvrtkové počasie bolo na našom území veľmi nebezpečné, za čo mohla tlaková níž JITKA. Tá priniesla na naše územie veľmi silný vietor. V dopoludňajších hodinách nárazy vetra presahovali rýchlosť 50 až 70 km/h, na juhozápade bol nárazový vietor ešte silnejší, a to okolo 80 km/h. Na hrebeňoch Tatier mali nárazy silu orkánu.

Teploty sa výrazne meniť nebudú

Medzi tlakovou nížou so stredom nad Pobaltím a Bieloruskom a tlakovou výšou nad juhozápadnou Európou je veľký rozdiel tlaku vzduchu, a preto bol včera vietor taký silný. Prúdil k nám od severozápadu, bol vlhký, a preto sa v ňom tvorili najmä na severe snehové alebo zmiešané zrážky. V nižších polohách sa vyskytoval dážď. 

V noci sa k nám od juhozápadu rozšíril výbežok tlakovej výše, ktorý dnes od západu vystrieda teplý front spojený s tlakovou nížou nad južným Švédskom. Teploty sa výraznejšie meniť nebudú a počas piatka zostanú v intervale od +1 °C do +8 °C. Zrážky sa vyskytnú väčšinou v severnej polovici územie, inde len ojedinele. 

Vietor ešte v noci fúkal od severozápadu rýchlosťou od 30 do 45 km/h, ale našťastie dnes cez deň už postupne zoslabne. Nepríjemný a silný vietor sa očakáva na horách, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 - 135 km/h, t.j. až víchrica, preto radšej zvážte aktivity na horách. 

Na strednom a východnom Slovensku hrozí najmä z rána výskyt poľadovice, preto jazdite opatrne. V Prešovskom kraji sa dokonca môžu tvoriť snehové jazyky. 

Situácia na cestách

Aktuálne na HP Vrchslatina je na vozovke miestami zľadovatený sneh. HP Príslop je uzavretý pre nákladnú dopravu nad 12 m celkovej dĺžky. Aj Cesta Muráň - Červená Skala a cesta II/531 v okrese Brezno sú uzavreté pre vozidlá nad 10 m celkovej dĺžky.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. Na priechodoch Besník, Branisko, Čertovica, Dobšiná, Donovaly, Grajnár, Huty, Chorepa, Makov, Oravská Lesná a Súľová je vrstva čerstvého, kašovitého alebo ulačeného snehu 1 - 3 cm, Podspády 5 - 10 cm, informuje Stella centrum. 

V hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska sú cesty miestami pokryté vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu 1 - 3 cm.

Vodiči hlásia neupravené cesty medzi Telgártom a Vernárom. V Hertníku a okolí pozor na výskyt poľadovice. A nehodu hlásite aj pred Veľkými Ozorovcami v smere z Malých Ozoroviec, kde skončilo osobné auto mimo cesty, aj tam sa na vozovke veľmi šmýka, preto jazdite veľmi opatrne. 

Ak vás zaujíma aké počasie nás čaká počas nasledujúceho víkendu, tak si pozrite našu dennú predpoveď počasia TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd