Piatok bude krásne slnečno a teplo. Pracovný týždeň ukončí ideálne počasie

Piatok bude krásne slnečno a teplo. Pracovný týždeň ukončí ideálne počasie
Veronika Sádovská

Ak máte radi jasnú a teplú jeseň, ani dnes to nebude výnimka a čaká nás znova podobné počasie, ako sme mali včera. Koniec pracovného týždňa tak prinesie nádej, že cez víkend si môžeme poriadne oddýchnuť.

Počasie u nás stále ovplyvňuje tlaková výš, ktorej stred sa dnes rozprestiera nad Ukrajinou a Rumunskom. Po jej zadnej strane k nám bude prúdiť teplý vzduch a piatok, no aj nastávajúci víkend prinesú dokonca až nadpriemerne teplé počasie.

Začnime však postupne tým, aké počasie nás čaká už dnes. Zmena dnes určite nepríde a tak si aj dnes ráno pribaľte slnečné okuliare a ráno sa oblečte tak, aby ste počas dňa mohli vrstvy dať postupne dole.

 

Slnečno a teplo

Znova zrána sa môžu vyskytnúť hmly alebo nízka oblačnosť, ktoré sa však postupujúcimi hodinami rozplynú a odhalia jasnú až polooblačnú oblohu. Slnečné lúče si dnes užijeme viac než dosť a preto sa týmto lúčom nezabudnite vystaviť. Pomôže vám to zmierniť jesennú únavu, ktorá často príde so zmenou času, ktorá nastane už tento víkend.

Maximálna denná teplota sa aj dnes bude pohybovať v rozmedzí od +14 do +19 °C a počas víkendu teplota ešte o niečo vystúpi. Chladnejšie dnes bude na strednom a východnom Slovensku, kde najvyššie teploty dosiahnu +18 °C, čo je stále dosť teplo.

Pridávať tomu bude aj veľmi slabý južný vietor, na západe môže fúkať silnejší juhovýchodný vietor v nárazoch do 45 km/h. Aj na horách bude príjemne a to vo výške 1 500 metrov okolo +10 °C.

 

Stabilné počasie v Európe

Nielen u nás, ale aj v Európe panuje stabilné počasie už niekoľko dní a ešte tu s nami ostane približne nasledujúce dva týždne. Je to kvôli omega blokácii. Omega blok je meteorologický jav, pri ktorom sa v atmosfére vytvorí tlakový systém, ktorého tvar pripomína grécke písmeno Ω (omega). Tento typ blokovania sa vyskytuje v stredných a vyšších zemepisných šírkach a je charakterizovaný stacionárnym alebo veľmi pomaly sa pohybujúcim vysokotlakovým systémom medzi dvoma nízkotlakovými systémami.

Práve v centrálnej časti Európy sa doslova usadilo tlaková výš, ktorá nám prináša toto príjemné jesenné počasie. Táto tlaková výš je lemovaná dvoma tlakovými nížami. Jedna sa počas víkendu bude nachádzať nad južným Španielskom a druhá nad Kazachstanom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Zajtra
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Utorok
Oblačno
18 °C / 4 °C
Klára
Streda
Oblačno
14 °C / 1 °C
Simona
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd