Pekný víkend pokazí začiatok týždňa. Opäť nás čaká zhoršenie počasia

Pekný víkend pokazí začiatok týždňa. Opäť nás čaká zhoršenie počasia
Peter Minárik

Pekný víkend pokazí studený front, ktorý na začiatku budúceho týždňa môže priniesť dokonca aj búrky. Užite si pekný, teplý víkend, ktorý prinesie nadpriemerne vysoké teploty. Po peknom víkende nás totiž čaká ďalšia vlna jesenného počasia.

Vlna povodní ustupuje a dopomohlo tomu samozrejme pekné počasie, ktoré sa postupne rozšírilo nad celú Európu. Jediná krajina, kde sú ešte komplikácie je Taliansko. Tu počasie ovplyvňuje tá istá tlaková níž, ktorá priniesla nepriaznivé počasie uplynulé dni aj ku nám.

Problémy sú ešte aj na dolných tokoch Dunaja, napríklad v susednom Maďarsku, kde ešte kulminuje povodňová vlna, no celkovo sa počasie a situácia v celej Európe počas nasledujúceho víkendu upokojí a stabilizuje.

 

Počasie nielen u nás, ale prakticky v celej Európe ovplyvňuje rozsiahla tlaková výš, ktorú nemeckí meteorológovia pomenovali ako SERKAN.

Pekné počasie až do pondelka

Na Slovensku, ale prakticky aj v celej Európe sa nič zásadné nebude nasledujúci víkend diať. Na Slovensku sa pripravte na slnečný víkend s maximálnymi dennými teplotami, ktoré sa vyšplhajú na +18 až +25 °C, no v najteplejších regiónoch Slovenska by sa mohli teploty dostať aj nad letnú hranicu +25 °C.

Vzduch, ktorý k nám prúdi sa k nám dostáva od východu a ide o suchý, kontinentálny vzduch. Tento vzduch je typický tým, že sa počas dňa dokáže vyhriať, no naopak sa v noci prudko prechladzuje.

Nadchádzajúce dni preto budeme zaznamenávať vysoké amplitúdy teplôt, teda rozdiel medzi maximálnymi a minimálnymi teplotami. Zatiaľ čo cez deň sa môžu teploty dostať cez +25 °C, tak v noci môžu teploty klesať pod +10 °C a v dolinách v kotlinách bude dokonca len medzi +5 až 0 °C.

 
 

Na začiatku týždňa zmena

Pekné počasie preruší v Európe studený front, ktorý začne postupovať v pondelok. Najskôr ovplyvní počasie v západnej časti nášho kontinentu, kde prinesie búrky a silnejší vietor.

Tento studený front by počas utorka mal doraziť aj nad naše územie a prinesie výrazné zhoršenie počasia. Určite treba opäť počítať s výraznejším dažďom.

Numerické modely však avizujú, že nám hrozia aj búrky, ktoré by mohli byť plošnejšie. Búrkam by totiž mal dopomôcť výraznejší teplotný kontrast.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Dážď
22 °C / 7 °C
Edita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd