Pekelné horúčavy čakajte aj dnes, ale už nie všade. Pripravte sa aj na búrky

Pekelné horúčavy čakajte aj dnes, ale už nie všade. Pripravte sa aj na búrky
Peter Minárik

Noc priniesla do niektorých okresov Slovenska príjemné ochladenie, no dnes sa na naše územie opäť vrátia horúčavy. Pozitívnejšou správou je však fakt, že dnešné horúčavy budú menej plošné a zároveň to nebude len o teple, ale aj o búrkach.

Počasie v našej oblasti aktuálne ovplyvňujú dva výrazné tlakové útvary. Po zadnej strane tlakovej výše k nám prúdi od juhozápadu mimoriadne teplý vzduch a zároveň sa nad našou oblasťou vlní studený front.

Vplyvom toho sme včera na Slovensku zažívali plošné a výrazné horúčavy, ktoré vyháňali teplotu až nad hranicu +37 °C. Počas uplynulej noci sa však v niektorých regiónoch, predovšetkým západného Slovenska vyskytli búrky, ktoré priniesli mierne ochladenie.

Aj dnes nás čaká ďalší horúci deň, no horúčavy budú menej plošné a viac sa sústredia nad východné Slovensko. V porovnaní so včerajším dňom nás však čaká oveľa viac búrok.

Teploty nad +35 °C najmä na východe

Zatiaľ čo včera sme teploty nad hranicou +35 °C zaznamenávali hneď na niekoľkých miestach, tak predpoveď na dnešný deň avizuje, že teploty sa nad hranicu +35 °C dostanú na menšom počte lokalít.

Najteplejšie by dnes malo byť na juhu východného Slovenska, kde je predpoklad aj toho, že sa teploty opäť dostanú niekde na úroveň okolo +37 °C a najvyššia pravdepodobnosť je v okresoch Trebišov a Michalovce.

 

Oveľa príjemnejšie teploty sa dnes očakávajú na severe Slovenska, predovšetkým na severe stredného Slovenska, kde by sa teploty mohli dostať nad +30 °C len výnimočne.

V nižšie vyznačených oranžových okresov sa dnes očakáva atakovanie hranice +35 °C. V žltých okresoch by sa dnešné maximá mali dostať na +32 až +34 °C a v zelených okresoch budú teploty do +32 °C.

mapa výstrah pred teplotami
mapa výstrah pred teplotami

Horúčavy by tak mali byť menej extrémnejšie a nie tak plošné ako včera. Dopomôže k tomu aj viac kopovitej oblačnosti, z ktorej sa počas dnešného popoludnia budú tvoriť búrky.

Búrky udrú popoludní a budú nebezpečné

Prítomnosť studeného frontu, ktorý zabezpečuje vlhkejší vzduch, ktorý sa ľahšie labilizuje zapríčiní popoludňajšiu tvorbu kopovitej oblačnosti a následný výskyt búrok.

 

S búrkami počítajte predovšetkým v oblasti hôr a to najmä na rozmedzí stredného a východného Slovenska.

Dnešné búrky môžu byť veľmi nebezpečné, nakoľko v jadrách búrok nie je vylúčený výskyt väčších krúp, no oveľa nebezpečnejšia bude statickosť búrok. Búrky sa budú pohybovať pomaly, čo hrozí prívalovými zrážkami.

V ktorých okresoch Slovenska dnes hrozia búrky si pozrite na mape TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd