Padajú krúpy ako slivky. TERAZ búrky mieria cez Slovensko a TOTO nás čaká

Peter Minárik

Z Moravy sa nad Slovensko rútia veľmi intenzívne búrky, ktoré prinášajú krúpy ako jablká. Teraz síce riziko veľkých krúp klesá, ale nebezpečným sa stane ďalší meteorologický jav a to veľmi silný vietor, ktorý hrozí počas práve presúvajúcich sa búrok.

Horúčavy na našom území končia a dnes vyhnali teploty nad hranicu +35 °C. Vzduch je mimoriadne labilný a prehriaty a teraz je už všetko pripravené pre veľmi silné búrky, ktoré začínajú úradovať aj na našom území. Na čo všetko sa teraz pripraviť?

Na Morave padajú krúpy ako jablká

Intenzívna vlna búrok sa začala tvoriť na severe Rakúska a v oblasti Moravy. Na Morave vyčíňajú veľmi silné búrky, ktoré boli doteraz prevažne supercelárneho charakteru. Pri týchto supercelách padali veľmi veľké krúpy s priemerom sliviek.

takéto krúpy padali pri Znojme
takéto krúpy padali pri Znojme, foto: Petra Pisarovičová
 

Teraz sa silné búrky rútia nad naše územie aj keď musíme povedať, že takéto extrémne prejavy sa neočakávajú. Najnebezpečnejším sprievodným javom u nás bude silný nárazový vietor, ktorý hrozí predovšetkým na severozápade krajiny.

Búrkový systém pomaly ovplyvňuje Slovensko

V týchto chvíľach sa výrazná búrková línia tiahne od Poľska, cez celú Moravu až ku Viedni. Záhorie je aktuálne prvou oblasťou, kde sa vyskytujú búrky. Samotné búrky sa pohybujú k severovýchodu do Poľska, no studený front sa pohybuje smerom k východu. Nás tak zaujíma vývoj nových búrok v južnom sektore tohto búrkového systému.

Práve južný sektor bude dnes prinášať na naše územie vlnu intenzívnych búrok. Ovplyvní však predovšetkým severozápadné regióny Slovenska, kde sa očakávajú najintenzívnejšie búrky.

 

Postupne však búrková línia začne vytvárať nové búrky, ktoré sa večer budú tiahnuť od Oravy až cez Budapešť. Búrková línia tak bude siahať naprieč Slovenskom. Prakticky sa bude južný koniec búrkového systému postupne obtáčať okolo Podunajskej nížiny a rozširovať smerom k juhu do Budapešti.

ilustračné foto iMeteo.sk
ilustračné foto iMeteo.sk

Pozor na silný vietor

Zatiaľ čo Moravu sužujú veľké krúpy, tak u nás bude najnebezpečnejší silný vietor, ktorý môže v nárazoch dosahovať na severozápade a na strednom Slovensku rýchlosť až okolo 100 km/h, čo už môže spôsobovať materiálne škody.

Po západe Slnka sa búrková línia bude presúvať cez stredné Slovensko smerom k východu, kde by búrky mali zanikať až v ranných hodinách.

Búrky sa do oblasti východného Slovenska dostanú skoro ráno a zajtra budú vznikať ďalšie búrky. Viac o tom, v ktorých okresoch sa aktuálne očakávajú tie najintenzívnejšie búrky sa dozviete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 12 °C
Berta
Zajtra
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd