Oznámili presný dátum najsilnejšej sopečnej erupcie za posledných desaťtisíc rokov

Oznámili presný dátum najsilnejšej sopečnej erupcie za posledných desaťtisíc rokov
Peter Minárik

Našu planétu spustošili ohromné sopečné erupcie a vedci teraz prišli s detailnejšími informáciami o tejto skaze, ktorá môže našu planétu zničiť aj v nasledujúcom období.

Vedci z Uralskej federálnej univerzity a Inštitútu ekológie rastlín a živočíchov Ruskej akadémie vied stanovili presný dátum najväčšieho sopečného výbuchu za posledných 10 000 rokov.

Analýzou ročných prírastkov dreva zo subfosílnych stromov na Jamale dospeli k záveru, že erupcia sopky Kikai nastala v roku 5279 pred n. l. Táto nová časová značka by mohla slúžiť na synchronizáciu chronológií ďalších sopečných erupcií.

Výsledky tohto výskumu, ktorý bol podporený Ruskou národnou vedeckou nadáciou, boli publikované v časopise Dendrochronologia.

Presný dátum sopečnej erupcie je dôležitý

Pri štúdiu dávnej minulosti vedci často čelia problémom s určením presného poradia udalostí, o ktorých informácie pochádzajú z rôznych zdrojov.

 

Napríklad, nie je vždy jasné, čo bolo príčinou zániku určitých starovekých civilizácií. Kľúčovým problémom je presné časové zaradenie prírodných a spoločenských udalostí. Aby sa to podarilo, potrebujú vedci časové markery, ktoré by umožnili zosúladiť rôzne chronológie. Sopečné erupcie, ktorých dôsledky mali globálny dosah, môžu slúžiť ako takéto markery.

Výskumníci z laboratória prírodovedných metód v humanitných vedách na Uralskej federálnej univerzite a Inštitútu ekológie rastlín a živočíchov sa zamerali na tri najväčšie erupcie za posledných 10 000 rokov.

Patria sem sopka Iľinskij na Kamčatke (pred 8 500 rokmi), sopka Mazama v Severnej Amerike (pred 7 600 rokmi) a sopka Kikai v Japonských ostrovoch (pred 7 300 rokmi). Podľa odhadov vulkanológov, ktorí skúmali tefru (vulkanický popol), objem vyvrhnutých látok pri prvých dvoch erupciách dosahoval približne 150 kubických kilometrov, zatiaľ čo objem vyvrhnutých látok sopky Kikai sa odhaduje na 300 až 450 kubických kilometrov.

 

Vedúci vedecký pracovník laboratórií dendrochronológie a prírodovedných metód v humanitných vedách, Rašit Chantejmirov, uviedol, že objem vyvrhnutých látok pri erupcii Kikai bol niekoľkonásobne väčší ako pri akýchkoľvek neskorších erupciách, vrátane slávnej erupcie Tambory v roku 1815.

Výskumy taktiež odhalili, že v rovnakom období sa v ľadových vrstvách Grónska a Antarktídy našli tri výrazné vrcholy obsahu sulfátov, čo vedci interpretujú ako stopy po týchto troch veľkých erupciách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Zajtra
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Utorok
Oblačno
18 °C / 4 °C
Klára
Streda
Oblačno
14 °C / 1 °C
Simona
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd