Ostravu čaká rekordná povodeň: Hladina rieky Odra práve prekročila stav extrémneho stupňa

Ema Bazhaykin

Mesto Ostrava spolu s ďalšími oblasťami Moravskosliezskeho kraja bude v najbližších hodinách čeliť historickej vode, akú na tamojších staniciach ešte nezaznamenali. Hladina rieky Odra práve prekročila úroveň 50-ročnej povodne.

Mnohé oblasti Moravskosliezskeho kraja dnes bude sužovať historická povodeň. Severovýchod Česka bičuje extrémny dážď, a to najmä návetrie Jeseníkov a Krkonôš, kde od stredy do včerajška napršalo už 300 mm (na Špindlerovke takmer 350 mm).

Intenzívny dážď sa už podpísal aj na výške mnohých vodných tokov a hladina rieky Odra aktuálne prekročila úroveň extrémnej povodne.

Rieka Odra prekročila historickú hranicu

Hladina rieky Odra v nedeľu 15.9. 2024 krátko po 7:00 h prekročila hranicu 50-ročnej povodne, a teda 662 cm, na stanici Svinov. K 7:30 h dosahuje jej hladina už výšku 667 cm.

Vodný stav na toku Odra, stanica Svinov
Vodný stav na toku Odra, stanica Svinov, zdroj: ČHMÚ

V priebehu dňa sa čakáva, že cez oblasť Svinov sa preženie voda, akú tu ešte nenamerali. Hladina rieky Odra v Ostrave by mala byť o 2 metre vyššia, ako je stav extrémneho stupňa.

 

V Moravskosliezskom kraji už evakuovali tisíce ľudí

Povodne si vyžiadali evakuácie ďalších tisícov ľudí najmä v Olomouckom a Moravskosliezskom kraji. Mnohí obyvatelia odmietajú opustiť svoje domovy. Hasiči apelujú na obyvateľov postihnutých miest, aby výzvy na evakuáciu poslúchli.

Najkritickejšia je situácia najmä na severe Moravy a Sliezska, kde sa evakuujú tisíce ľudí vrátane pacientov niektorých nemocníc. Moravskosliezsky a Olomoucký kraj vyhlásili stav nebezpečenstva, ktoré im umožní lepšie a rýchlejšie reagovať.

Zlou správou je, že pršať bude aj v pondelok a ako uviedol minister životného prostredia Petr Hladík, na celom území Českej republiky zasiahnutom silnými dažďami sa už fakticky naplnili absorpčné schopnosti pôdy a lesov.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd