Ostrava zažije historické povodne. Do oblasti mieri armáda. Ľudia sú bez tepla a elektriny

Peter Minárik

Mesto Ostrava a ďalšie oblasti Moravskosliezskeho kraja zažijú historickú povodeň. Cez Ostravu sa preženie voda, ktorú ešte stanica nezaznamenali. ľudí už teraz evakuujú a desiatky tisíc sú bez dodávok elektrickej energie.

Katastrofálna situácia čaká Ostravu a mnohé časti Moravskosliezskeho kraja, kadiaľ sa preženie v nedeľu historická povodeň. Už v týchto chvíľach je situácia vážna a ešte sa zhorší. Do oblasti mieri armáda.

Spadlo cez 300 mm

Na severovýchode Česka extrémne prší a to najmä v Jeseníkoch. Od polnoci napršalo napríklad na Špindlerovke v Krkonošiach 200 mm, v Dětmaroviciach 170 mm, na Rejvíze v Jeseníkoch 160 mm, na stanici Sliezska Ostrava 160 mm, Zlaté Hory namerali 157 mm, rovnako tak aj Labská bouda, a na Červenohorskom sedle 156 mm.

Od stredajšieho večera napršalo na návetrí Jeseníkov a Krkonôš už okolo 300 mm (na Špindlerovke takmer 350 mm), okolo 200 mm v Novohradských a Jizerských horách, na severnom návetrí Českomoravskej vrchoviny v Pardubickom kraji a na Ostravsku.

zaznamenané úhrny v Česku, zdroj: ČHMÚ
zaznamenané úhrny v Česku, zdroj: ČHMÚ
 

Nasledujúce hodiny bude naďalej veľmi silno pršať a očakáva sa ďalších 100 až 200 mm zrážok.

Historická povodeň v Ostrave

V Moravskosliezskom kraji sa situácia z hodiny na hodinu zhoršuje. V rôznych častiach museli evakuovať už viac ako 3000 ľudí, pre stúpajúce hladiny riek. Niektorí ľudia vak evakuáciu odmietajú. Do oblasti mieri armáda, ktorá vyslala aj dva vrtuľníky. Tie pristáli na ostravskom letisku a budú čakať na pomoc pri prípadných evakuáciach.

 

Historická povodeň mieri do Ostravy. Cez oblasť Svinov sa preženie voda, akú tu ešte nenamerali. Hladina rieky Odra v Ostrave bude o 2 metre vyššia, ako je stav extrémneho stupňa, čo je 50-ročná povodeň.

cez Ostravu mieri historická povodeň
cez Ostravu mieri historická povodeň

Veľké problémy sú v Ostrave už teraz. Zaplavená by mala byť obrovská elektráreň Třebovice, ktorá už utlmuje výroby elektriny a tepla. Bez elektriny je už 30 000 ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd