Orografické búrky sa na Slovensku pomaly rozbiehajú. Večer udrie ďalšia vlna búrok

Orografické búrky sa na Slovensku pomaly rozbiehajú. Večer udrie ďalšia vlna búrok
Veronika Salayová

Prvé búrky sa na našom území pomaly rozbiehajú. Ide prevažne o orografické búrky, ktoré vznikajú v okolí hôr a prinášajú najmä lejak a osvieženie po horúčave. 

Dnes máme na Slovensku ďalší horúci deň. Teploty po 14.00 hod. už stúpajú nad +30 °C, pričom v Trebišove je aktuálne už vyše +32 °C. Práve na východe je totiž dnes teplejšie ako na západe.

Platí pravidlo, že čím juhovýchodnejšie idete, tým je teplejšie a, naopak, čím severozápadnejšie idete, tým je chladnejšie. Na vine je studený front, ktorý ovplyvňuje počasie v našej oblasti.

Na západnom Slovensku prevláda viac oblačnosti, čo spôsobuje, že teploty sú mierne nižšie. Nejde však o výrazný teplotný rozdiel, keďže studený front v našej oblasti nie je teplotne výrazný.

 

Najskôr búrky z tepla, potom nočné búrky na vlniacom fronte

Pár dní sme si od búrok oddýchli a dnes sme sa ich opäť dočkali. Nejde však o intenzívne búrky, ale o orografické, ktoré vznikajú v dôsledku tepla skôr v hornatých oblastiach.

Búrky vznikajú na severe Slovenska a nie sú ani príliš bleskovo aktívne. Doteraz udrelo takmer 100 bleskov. Dnešné búrky prinesú najmä zosilnený dážď, lokálne môže spadnúť do 40 mm zrážok. Budú pretrvávať po popoludňajších hodín.

Večer nás však čaká ďalšia vlna búrok. Na prednej strane vlniaceho sa frontu začnú vznikať búrky, ktoré sa postupne sformujú do výraznejšieho búrkového systému.

 

Ten potom večer a v noci bude ovplyvňovať počasie na severozápade krajiny, kde sa búrky budú rozpadať. To, v ktorých okresoch presne hrozia búrky nájdete na mape >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Zajtra
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Piatok
Prehánky
18 °C / 5 °C
Valentína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd