Ornitológovia v Európe sú v pozore. Úplne prvýkrát tu spozorovali vzácneho vtáka

Ornitológovia v Európe sú v pozore. Úplne prvýkrát tu spozorovali vzácneho vtáka
Veronika Sádovská

Len malý vtáčik spôsobil u ornitológov v Európe doslova senzáciu. Do Kolína nad Rýnom začali v posledných týždňoch prichádzať stovky ornitológov. Objavil sa tam drozdec mnohohlasý, ktorý sa v Európe prirodzene nevyskytuje.

V okrese Rheidt v meste Niederkassel v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko bol v posledných týždňoch pozorovaný drozdec mnohohlasý (lat. Mimus polyglottos ). Pre ornitológov je to skutočná lahôdka, v Nemecku sa tento vtáčí druh objavil prvýkrát. Párkrát bol spozorovaný v iných častiach kontinentu.

Jeho pôvodným kontinentom totiž nie je Európa, ale Severná Amerika. Dôvodov, ako sa tam mohol dostať je hneď niekoľko.

 

Ornitológovia prekvapili aj miestnych

Táto správa doslova zelektrizovala ornitológov, ktorí sa hrnuli do mesta. Podľa miestnych médií ich za posledné dva týždne prišlo asi 700 z mnohých európskych krajín: Švajčiarska, Dánska, Belgicka, Holandska a Veľkej Británie.

Farmár Karl-Josef Engels pre miestne médiá povedal, že je prekvapený, keď v posledných dňoch vidí na svojich poliach toľko ornitológov: „Nikdy som nič podobné nevidel," dodal.

Doteraz bol tento vták videný len štyrikrát v Európe a to trikrát vo Veľkej Británii a raz v Holandsku.

Ako sa to dostal do Nemecka?

Odborníkov zaujíma, ako sa drozdec dostal až do Nemecka. Spôsobov je podľa nich hneď niekoľko. Prvým z nich je počasie. „Môžeme pokojne predpokladať, že tohto vtáka sem priviedol vietor a poveternostné podmienky,“ povedal ornitológ Bernd Petri.

Ornitológovia, ktorých cituje web Koelner Stadt-Anzeiger, tvrdia, že tento vták sa mohol dostať do Nemecka aj na palube lode alebo utiecť zo súkromnej chovnej stanice.

Podľa Juergena Linnhoffa, učiteľa biológie na dôchodku, by mal zostať na tomto mieste aj dlhšie. Živí sa hmyzom a tak mu jedlo nedôjde. Určitú hrozbu však môžu predstavovať krahulce, dravé vtáky, ktoré ho môžu uloviť.

 

Majster imitácie

Drozdec mnohohlasý spieva premenlivými alebo neustále sa opakujúcimi melódiami. Keď ho niečo omrzí, prestane to používať. Takisto je tento druh šikovný v napodobňovaní spevu iných vtákov. Práve od toho má odvodené aj svoje meno.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
17 °C / 4 °C
Stela
Zajtra
Občasný dážď
16 °C / 3 °C
František
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Viera
Nedeľa
Oblačno
18 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
18 °C / 8 °C
Brigita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd