Opekačka k letu patrí, ale dávajte si veľký pozor. V týchto lokalitách je zakázané zakladať oheň

Opekačka k letu patrí, ale dávajte si veľký pozor. V týchto lokalitách je zakázané zakladať oheň
Veronika Sádovská

Slovenskí hasiči upozorňujú, ako sa správať v lete v lese, a zároveň vyhlásili aj oblasti, kde je riziko vzniku požiaru veľmi vysoké. Preto je tam zakázané klásť oheň úplne.

Až v dvoch okresoch platí zákaz kladenia ohňa na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu a rovnako aj vypaľovať trávy a byliny. Dávajte si preto veľký pozor.

Hasičský a záchranný zbor zároveň vyzýva aj na opatrnosť v ostatných častiach Slovenska. „Leto a opekanie či grilovačka v prírode, patria nerozlučne k sebe," napísali na sociálnej sieti, ale zároveň vyzývajú na dodržiavanie niekoľkých zásad bezpečnosti.

 

Zákaz kladenia ohňa

Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru vyhlásilo zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiaru. To platí pre okres Pezinok aj Senec. Je zakázané zakladať ohne na miestach, kde sa môžu ľahko rozšíriť, ale aj veľmi obľúbené vypaľovanie trávy. Oheň sa tu môže ľahko rozšíriť a skončiť to môže inak, ako ste očakávali.

Takisto je zakázané v týchto lesoch fajčiť a odhadzovať ohorky či iné horiace a tlejúce predmety a používať otvorený oheň. Každý návštevník lesov je povinný dodržiavať zásady protipožiarnej ochrany.

Ako správne opekať?

Hasiči upozorňujú, že síce letné opekačky a grilovačky k tomuto obdobiu patria, treba sa pri nich správať zodpovedne. Správať by sme sa mali podľa týchto šiestich bodov:

 
  1. Ohnisko nezakladáme v blízkosti suchej trávy, ihličia, kríkov, na koreňoch stromov.
  2. Ohnisko nezakladáme v suchom, veternom a horúcom počasí.
  3. Ak sme v lese, ohnisko zakladáme na mieste, ktoré je na to určené.
  4. Pozrite si mapu ohnísk, ktorú vyznačené v mape alebo na informačných tabuliach vedľa turistických chodníkov.
  5. Ohnisko nenechávame bez dozoru a stále máme dostatok vody či zeminy na jeho uhasenie.
  6. Ak sme už doopekali, od ohniska odchádzame až vtedy, keď je dôkladne uhasené bez prítomnosti žeravých čiastočiek.

Leto je v plnom prúde a naša bezpečnosť a bezpečnosť ľudí a zvierat okolo nás má byť prvoradá. V lese sa správajme tak, aby sme sa doňho mohli vrátiť my, ale aj ostatní a hlavne zvieratá.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Dážď
22 °C / 7 °C
Edita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd