Opäť to príde. Africké horúčavy mieria na Slovensko a bude až nad +35 °C

Opäť to príde. Africké horúčavy mieria na Slovensko a bude až nad +35 °C
Peter Minárik

Po krátkom ochladení na Slovensku to opäť príde a Slovensko čaká ďalšia vlna horúčav, ktorá zodvihne teploty vysoko nad hranicu +30 °C. Horúco bude už počas zajtrajšieho dňa a v nadchádzajúcich dňoch bude ešte oveľa teplejšie.

Slovensko zažilo oblačný, no nie príliš horúci štvrtok, ale pre všetkých, ktorí už túžia po rozpálenom Slnku a po čase pri vode, či jazere máme dobré správy. Na naše územie mieri ďalšia vlna veľmi horúceho vzduchu až z ďalekej Afriky, ktorá prinesie tropické horúčavy.

Už v piatok prekročia teploty v prvých okresoch hranicu +30 °C, no počas víkendu bude oveľa teplejšie a teploty sa na našom území dostanú až nad +35 °C.

Prúdiť k nám bude vzduch z Afriky

Počasie na Slovensku už teraz ovplyvňuje tlaková výš, ktorej stred sa nachádza nad západnou Ukrajinou. Táto tlaková výš sa začne postupne rozširovať cez Balkán a Grécko až nad severovýchodnú Afriku, čím sa do našej oblasti začne dostávať teplý vzduch od juhu až z ďalekej Afriky.

 
 

Pred nami je tak šnúra veľmi teplého počasia, ktorá by mala na našom území trvať niekoľko nasledujúcich dní. Tešiť sa tak môžete na ďalšiu vlnu veľmi teplého počasia.

Víkend bude veľmi horúci

Už v piatok na prvých miestach nášho územia vystúpia teploty nad hranicu +30 °C. Najteplejšie by malo byť na juhozápade, kde sa teplota môže dostať ojedinele až k +33 °C.

očakávaná maximálna teplota v piatok
očakávaná maximálna teplota v piatok

Ešte teplejšie bude na našom území v sobotu. Teploty by sa nad hranicu +30 °C mali dostať na viacerých miestach západného a stredného Slovenska. Na východe krajiny by ešte malo byť teplejšie. Opäť bude platiť, že čím juhozápadnejšie, tým teplejšie. Teploty na krajnom juhozápade vystúpia ojedinele až nad hranicu +35 °C.

očakávaná maximálna teplota v sobotu
očakávaná maximálna teplota v sobotu
 

Podobne teploty by malo byť na našom území aj v nedeľu, no tu už visí vo vzduchu otáznik v podobe studeného frontu, ktorý sa priblíži k našim hraniciam.

V nedeľu dorazí studený front

Ešte pomerne neznámou je to, čo prinesie na naše územie nedeľa. Cez našu oblasť bude totiž celkom určite postupovať studený front, ktorý prinesie vlnu búrok.

Intenzívne búrky sa očakávajú v Česku, v Nemecku, v Rakúsku aj v Poľsku. Je možné, že v nedeľu popoludní a večer sa môžu búrky vyskytnúť aj na našom území.

Studený front však zastaví tlaková výš, ktorá bude ovplyvňovať počasie u nás a jednoducho ho nepustí ďalej, pričom existuje možnosť, že sa celý front rozpadne tesne pred našimi hranicami.

Je takmer vylúčené, že studený front postúpi cez naše územie a prinesie ďalšiu vlnu búrok, no nemožno vylúčiť, že rozpadajúci sa front prinesie nejaké búrky do krajných západných a severozápadných okresov Slovenska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
23 °C / 10 °C
Mária
Zajtra
Dážď
19 °C / 8 °C
Ctibor
Sobota
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
13 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
18 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
19 °C / 3 °C
Olympia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd