Toto sme tu už dlho nemali. Veľký BLOK počasia nad Európou ovplyvňuje aj Slovensko

Toto sme tu už dlho nemali. Veľký BLOK počasia nad Európou ovplyvňuje aj Slovensko
Peter Minárik

Nad Európou sa nachádza rozsiahly blok v podobe anticyklóny, ktorá nám zabezpečuje výrazne stabilné počasie, ktoré sme tu na našom území dlho nemali. Predpovede na viac ako pár dní ešte nie sú celkom isté, no vyzerá to tak, že rozsiahla blokácia by mohla pokračovať a začne to už spôsobovať problémy.

Rozsiahly fenomén počasia aktuálne ovplyvňuje počasie vo veľkej časti Európy. Nebyť jesenného obdobia, pre ktoré sú typické hmly, tak zažívame veľmi slnečné a horúce počasie. Hmly a pokročilé obdobie zamedzujú výraznejšiemu rastu teplôt, no napriek tomu zažíva Európa nadpriemerne teplé počasie, ktoré sa ešte zvýrazní.

Predpovede naznačujú, že v závere októbra by ešte ku zmene počasia mohlo dôjsť, no vyzerá to tak, že Slovensko sa výraznejšej zmeny počasia asi nedočká.

Rozsiahly omega blok nad Európou

Za aktuálne počasie, ktoré na Slovensku a v celej centrálnej Európe máme môžeme vďačiť takzvanému omega bloku. Tento úkaz je viditeľný na mapách tlakového poľa vo výšky 5,5 km.

omega blok nad Európou
omega blok nad Európou, mapa: Ventusky.com
 

Nad Európou sa nachádza rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu. Táto tlaková výš je lemovaná dvoma tlakovými nížami. Jedna sa počas víkendu bude nachádzať nad južným Španielskom a druhá nad Kazachstanom.

Omega blok je meteorologický jav, pri ktorom sa v atmosfére vytvorí tlakový systém, ktorého tvar pripomína grécke písmeno Ω (omega). Tento typ blokovania sa vyskytuje v stredných a vyšších zemepisných šírkach a je charakterizovaný stacionárnym alebo veľmi pomaly sa pohybujúcim vysokotlakovým systémom medzi dvoma nízkotlakovými systémami.

Tento omega blok v podobe tlakovej výše blokuje nad Európu, ako aj nad Slovensko postup jednotlivých frontálnych systémov a tlakových níži od západu z Atlantiku. Takýto omega blok už pretrváva niekoľko dní a dokáže ovplyvňovať počasie aj niekoľko týždňov.

Počasie bude ovplyvňovať aj naďalej

K žiadnej zásadnejšej zmene počasia by na našom území nemalo v nadchádzajúcich dňoch dochádzať. Aj naďalej sa totiž nad Európou bude tento omega blok udržiavať a ako vidieť na animácii na nadchádzajúce dni, tak doslova akékoľvek nepriaznivé počasie bude zablokované a tlaková výš ho nepustí.

 

Počas nadchádzajúcich dní preto na Slovensku bude pretrvávať vysokotlakové počasie, ktoré prinesie na naše územie hmlisté rána, no slnečné a veľmi teplé dni.

Vyzerá to tak, že takéto stabilné počasie by sa podľa aktuálnych predpovedí malo na našom území udržiavať ešte aspoň týždeň.

Výraznejšie na našom území už dlhšiu dobu nepršalo, čo začína spôsobovať pôdne sucho. Naviac, vysoké teploty, ktoré nás čakajú môžu zobudiť prírodu, ktorá sa pripravuje na zimný odpočinok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Zajtra
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Utorok
Oblačno
18 °C / 4 °C
Klára
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd