PRVÉ OBETE MILTONU: Oko hurikánu postupne opúšťa Floridu, no ešte nie je po všetkom

Veronika Salayová

Oko hurikánu Milton opúšťa východné pobrežie Floridy, no ešte zďaleka nie je po všetkom. Extrémne prejavy počasia pretrvávajú na Floride naďalej, vrátane povodní, silného vetra tornád a aj vysokých vĺn. Hlásené sú už aj prvé obete hurikánu Milton.

Oko hurikánu Milton, ktoré sa cez noc presunulo z oblasti Tampa Bay na východ smerom k Orlandu a Cape Canaveral, sa teraz podľa meteorológa CNN Dereka Van Dama pohybuje okolo floridského polostrova a opúšťa východné pobrežie.

Hurikán v súčasnosti dosahuje silu 1. kategórie, a aj keď zoslabol, stále bičuje časti pobrežia pobrežným vetrom, ktorý by mohol vytvoriť ďalšie silné tornáda pozdĺž floridského pobrežia, povedal Van Dam. Napríklad pláž Daytona zaznamenáva nárazy vetra s rýchlosťou 135 km/h. 

oko hurikánu opúšťa Floridu
oko hurikánu opúšťa Floridu, zdroj: CNN

Riziko stále predstavujú aj silné dažde, pričom na niektorých miestach spadne v priebehu jedného dňa toľko zrážok ako za niekoľko mesiacov. Bleskové záplavy sú teraz hlásené v okrese Hillsborough a tiahnu sa na sever a východ smerom k Orlandu, kde stále platia výstrahy pred povodňami.

 

Toto množstvo vody, ktoré sa snaží z vnútrozemia odtiecť cez rieky a potoky smerom k pobrežiu, by mohlo spôsobiť ešte horšie záplavy, ktoré nebudú mať kam odtiecť, kým sa hurikán neposunie ďalej.

Prvé obete po tornáde

Šerif okresu St. Lucie Keith Pearson pre CNN povedal, že hurikán Milton má už aj svoje prvé obete, a to po tornáde, ktoré sa prehnalo komunitou dôchodcov v mobilnom dome v okrese St. Lucie.

Touto komunitou sa prehnalo ničivé tornádo, pričom doteraz ich bolo potvrdených spolu 16 tornád. Tornádo nabralo extrémnu silu a podľa svedkov doslova trhalo domy na dve polovice. Na mieste ostali mŕtvi aj zranení, niektorí v kritickom stave. Presný počet obetí zatiaľ nie je známy a oficiálne potvrdený. 

 

„Nebudeme uvádzať, koľko, ale môžem vám povedať, že je to viac ako jedna osoba, ktorá prišla o život,“ povedal šerif okresu St. Lucie Keith Pearson Laure Coatesovej zo CNN.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Zajtra
Prehánky
17 °C / 5 °C
Valentína
Sobota
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Nedeľa
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd