Od ničivého zemetrasenia na Slovensku uplynul rok. Veriaci na opravu domov a kostolov darovali takmer 700 tisíc eur

Dominik Cenkner

V týchto dňoch si pripomíname rok od ničivého zemetrasenia, ktorého epicentrum sa nachádzalo na východe Slovenska. Konkrétne sa tak stalo 9. októbra 2023. Ľudia v postihnutých obciach vidia následky dodnes. Len veriaci darovali na opravu státisíce eur.

Východ Slovenska zasiahlo pred rokom 9. októbra zemetrasenie. Malo silu 4,9 magnitúdy a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou.

K otrasom došlo vo večerných hodinách, pričom ho cítili obyvatelia od stredného Slovenska, po krajný východ. Hlásenia o otrasoch prichádzali aj z Poľska či Ukrajiny a Maďarska. 

Vo viacerých obciach na Slovensku po ňom zostali materiálne škody. Tie sa počítajú v miliónoch eur.

 

Veriaci vyzbierali takmer 700 tisíc eur

Už v prvých hodinách po otrasoch sa spustila veľká vlna solidarity. Ľudia začali pomáhať materiálne, ale aj finančne.

Škody totiž boli obrovské, napr. v Baškovciach museli zbúrať tri rodinné domy. Zničených či poškodených bolo aj okolo 20 kostolov.

Ako informuje Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska na základe súhrnu Rádia Lumen, len veriaci prispeli sumou 687 091,14 eur. Darcom sa poďakoval aj košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober, keďže epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo v Košickej arcidiecéze.

„Mysleli sme na kostoly, farnosti a hlavne na veriacich ľudí, ktorí boli v epicentre zemetrasenia. Týmto ľuďom sme poskytli sumu 93 000 eur. Farnosti Nižná Sitnica sme venovali 250 000 eur, a takisto aj Jankovciam a Ďapalovciam sme dali 80 000 eur. Sú to pekné sumy, veľká solidarita a ja by som chcel všetkým poďakovať, všetkým tým ľuďom, ktorí mali srdce, ktorí mali súcit, ktorí prišli s pomocou a ktorí aj oferovali a neprestali sa zaujímať dodnes, ako to všetko funguje,“ uviedol arcibiskup Bober.

Opravujú sa nielen kostoly, ale aj rodinné domy

Dodal, že škody sa odstraňujú aj na súkromných majetkoch, a takisto aj na kostoloch. „Som veľmi rád, že ľudia nestratili vieru, nestratili hlavu, nespanikárili, ale že si navzájom poskytli veľkú pomoc a útočište,“ dodal arcibiskup Bober.

Po zemetrasení 9. októbra 2023 vyhlásil arcibiskup Bober na území Košickej arcidiecézy zbierku na podporu postihnutých oblastí, ktorá dosiahla výšku 506 105,18 eur. Zbierka Dobročinné dielo svätej Alžbety vyniesla 88 226,96 eur a Bratislavská arcidiecéza prispela na opravu kostolov v Jankovciach a Nižnej Sitnici sumou 92 759 eur.

 

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny poskytlo poškodeným obyvateľom, ako aj obciam a právnickým osobám, dotáciu na podporu humanitárnej pomoci z dôvodu zemetrasenia v celkovej výške viac ako 2,7 milióna eur. Minuloročné zemetrasenie si na východe Slovenska pripomenuli zvonením zvonov v kostoloch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd