Obyvatelia Česka podceňujú situáciu: Štvorčlenná rodina čakala záchranárov na streche auta

Ema Bazhaykin

Česko zažíva rekordné povodne a evakuovaných už museli byť tisíce ľudí. Záchranári sa však sťažujú na to, že ľudia podcenili prípravy či dokonca odmietajú spolupracovať pri evakuácii.

K hroziacim povodniam sa Česko začalo pripravovať už v strede týždňa, kedy prognózy predpovedali úhrny zrážok medzi 150 až 250 milimetrami (za štyri dni), v oblasti Jeseníkov dokonca 300 milimetrov.

Vláda neodkladne začala s prípravou preventívnych opatrení a občanov vyzývala k tomu, aby si pripravili evakuačnú batožinu a na hrozbu povodní pripravili aj svoje domovy.

Predpovede sa naplnili, mnohí obyvatelia však situáciu podcenili. Mnohí navyše odmietajú opustiť svoje domovy, čím komplikujú prácu záchranárov. Tí sa potom často na miesto musia vrátiť vtedy, keď je už situácia omnoho nebezpečnejšia.

 

Česko evakuovalo už tisícky ľudí, štvorčlenná rodina čakala na streche auta

Povodne v Česku si vyžiadali už evakuáciu vyše 10 500 ľudí. Najkritickejšia je situácia na severe Moravy a Sliezska. Občania však so záchranármi často odmietajú spolupracovať, v dôsledku čoho Moravskosliezsky a Olomoucký kraj vyhlásili stav nebezpečenstva, ktoré im umožní lepšie a rýchlejšie reagovať.

Situáciu podcenila aj štvorčlenná rodina z mesta Orlová v Moravskosliezskom kraji, o čo sa podelila aj na sociálnych sieťach.

Tomáš s rodinou sa presvedčil o tom, že povodne môžu prísť veľmi rýchlo. Zo strechy auta ich museli zachrániť hasiči na člne. 

„S priateľkou máme dve deti (4 a 1) a psa nemeckého ovčiaka. Dnes o šiestej ráno sme sa zbalili a chceli odísť, len so škatuľou oblečenia, pretože v priebehu pol hodiny stúpla voda o pol metra,“ začal svoje rozprávanie z mesta Orlová.

 

Práve domáce zvieratá sú podľa záchranárov často dôvodom, prečo ľudia odmietajú odísť. Do záchranných člnov ich totiž neberú.

Tomáš ďalej opisuje, že s autami nestihli odísť. Obe zatopila voda. „Prešli sme len kúsok a museli sme vyliezť na strechu auta a čakali na hasičov, ktorí nás následne odviezli člnom,“ dodáva Tomáš.

Keď odchádzali, ich autu už z vody trčala len strecha a v byte mali pol metra vody, vonku približne meter.

Tomáš má pre ľudí jasný odkaz

„Ďakujeme veľmi hasičom, že nás doslova zachránili. Bolo to neopísateľné, ako z filmu. Ľuďom, ktorým by mohlo hroziť nebezpečenstvo vody odkazujem: Zbaľte si potrebné veci a už pokojne dopredu choďte tam, kde to bude bezpečné. Inak to nestihnete, ako my. Neviem, čo budeme robiť, všetky veci, celý dom a autá v pr...eli,“ dodal Tomáš.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd