Obrovský kráter uprostred cesty. V jame skončilo idúce auto

Obrovský kráter uprostred cesty. V jame skončilo idúce auto
Veronika Sádovská

Extrémne zrážky paralyzovali viaceré oblasti Talianska. V pondelok sa po povodni v Kalábrii prepadla zem na jednej zo štátnych ciest a na mieste zasahovali aj hasiči. V diere skončilo jedno auto.

Najťažšia situácia je stále v regiónoch Bologna a Emilia-Romagna, kde bolo pre ohrozenie života evakuovaných niekoľko tisíc obyvateľov. Príšerné poveternostné podmienky nastali aj na juhu krajiny. Extrémne zrážky viedli k záplavám v provincii Catanzaro v regióne Kalábria. Podľa miestnych médií je komúna Maida odrezaná od sveta.

Povodňová situácia v Taliansku zostáva aj počas dnešného dňa veľmi kritická. Tlačová agentúra ANSA uviedla, že od soboty museli v regióne Emilia-Romagna evakuovať 3000 obyvateľov. Od sobotňajšieho popoludnia spadlo v Bologni, hlavnom meste regiónu, 175 litrov vody na meter štvorcový. V priemere v októbri naprší okolo 70 l/m2.

 

Cesta sa zmenila na rozbúrenú rieku

V dôsledku vyliatia miestneho potoka bola časť štátnej cesty č. 280 pod vodou. V jednom momente sa nestabilná zem prepadla a vytvorila niekoľko metrov dlhú dieru v strede cesty neďaleko križovatky Lamezia Terme Sud.

Spadlo do nej auto, ktoré viedla 25-ročná žena, jazdiaca smerom do mesta Lamezia Terme. Ako opísali miestne médiá, ďalší vodiči okamžite pribehli na pomoc a ženu aj spolujazdcov vytiahli a zachránili. Nikomu sa nič nestalo.

Obrovská diera v strede cesty
Obrovská diera v strede cesty, RaiNews.it
 

Početné zosuvy pôdy

Celkovo hasiči zasahovali desiatky krát kvôli záplavám a zosuvom pôdy na juhu Talianska. Dôvodom boli hlavne nedávne povodne, po ktorých pôda ešte nestihla vyschnúť.

Katastrofa zasiahla obzvlášť Bolognu, kde boli centrum a jeho predmestia cez víkend pod vodou. Podľa ANSA sa v noci zo soboty na nedeľu do mesta dostala „lavína vody". Hladina vody v tokoch bola taká vysoká, že meracie systémy mali problémy s ich zaznamenaním. Starosta Bologne Matteo Lepore požiadal orgány regiónu o vyhlásenie výnimočného stavu.

V regióne Emilia-Romagna si stále nemôžu vydýchnuť. Na zajtrajší deň tam znova platí červená výstraha, kvôli povodňovej vlne, ktorá sa valí po rieke Pád.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Zajtra
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
17 °C / -3 °C
Sabína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd