Obľúbené pobrežie v Európe zasiahla masívna búrka a bude ešte horšie

Peter Minárik

Obľúbené pobrežie Európy, ktoré je rajom tých najbohatších ľudí zasiahli intenzívne búrky, ktoré priniesli dokonca rekordné úhrny zrážok. Ďalšie výdatné zrážky dorazia počas víkendu a môžu celú situáciu ešte viac zhoršiť.

Južné regióny Francúzska zápasia s intenzívnymi zrážkami, ktoré viedli k rozsiahlym záplavám a k núdzovým zásahom. V meste Vidauban, ležiacom v departemente Var, spadlo počas jednej hodiny neuveriteľných 119 litrov dažďa na meter štvorcový, čím bol prekonaný doterajší rekord v oblasti.

Masívna búrka zasiahla pobrežie

V noci zo štvrtka na piatok prešla cez departement Var silná búrka. Rieka Aille sa v dôsledku prudkého dažďa vyliala zo svojho koryta, čo spôsobilo zaplavenie ulíc a domov. Mesto s približne 13 000 obyvateľmi sa ocitlo v kritickej situácii, keď voda zaplavila značnú časť infraštruktúry.

Francúzska meteorologická služba Meteo France vydala výstrahy druhého stupňa pred povodňami a intenzívnymi zrážkami pre departementy Gard, Var a Alpes-Maritimes. Prognózy naznačujú, že miestami môže spadnúť až 170 až 200 litrov dažďa na meter štvorcový. Očakávajú sa aj búrky a nepriaznivé počasie by malo pretrvať až do nedele.

 

Podľa meteorológov je takéto množstvo zrážok v tak krátkom čase v departemente Var bezprecedentné. Predchádzajúci rekord bol zaznamenaný 25. septembra 2006, keď spadlo 102 litrov na meter štvorcový počas jednej hodiny.

V meste Vidauban spadlo počas jednej hodiny rekordných 119 mm

Silné dažde spôsobili, že miestne rieky, vrátane rieky Aille, prekročili svoje brehy. Následné zaplavenie ulíc spôsobilo problémy v doprave a vytvorilo riziko pre obyvateľov. Záchranné tímy boli nútené zasahovať v desiatkach prípadov, aby pomohli ľuďom, ktorí sa ocitli v ohrození.

Hasiči zriadili krízové centrum v meste Vidauban a uskutočnili približne päťdesiat zásahov, vrátane záchrany desiatich osôb, ktoré uviazli v automobiloch na zatopených cestách.

Cez víkend bude ešte horšie

Nepriaznivé počasie by malo pokračovať aj počas víkendu. Najvýraznejšie búrky sa očakávajú na obľúbenom Azúrovom pobreží. V Monaku, v Cannes, v Nice, či v Saint-Tropez môže spadnúť podľa mapy zrážok do nedele 100 až 200 mm zrážok.

na pobreží Francúzska a Talianska spadne veľké množstvo zrážok
na pobreží Francúzska a Talianska spadne veľké množstvo zrážok
 

Najvýdatnejšie by malo pršať v sobotu popoludní, kedy sa očakávajú intenzívne búrky. Obľúbené európske pobrežie tak v nadchádzajúcich hodinách čakajú veľmi náročné hodiny. Počasie tu totiž bude poriadne extrémne a nebezpečné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd