Obľúbené pláže uzavreli pre podivné čierne gule. Je záhadou, odkiaľ sa tam vzali

Dominik Cenkner

Úrady do odvolania uzavreli dve obľúbené pláže v austrálskom Sydney. Na piesku sa totiž začali objavovať záhadné čierne gule. Odborníci na mieste vykonávajú testy a podivný materiál odstraňujú.

Stovky čiernych gulí o veľkosti kriketovej loptičky sa v utorok objavili na pláži Coogee. Objavili ich plavčíci.

Podľa webu DW boli gule naplavené po celej dĺžke pláže. O deň neskôr sa rovnaký problém objavil aj na neďalekej pláži Gordons Bay. Úrady preto obe miesta až do odvolania uzavreli. Apelujú na verejnosť, aby sa plážam vyhýbala a gulí sa nedotýkala.

 

Pracovníci ochrany životného prostredia teraz predmety skúmajú a pláže čistia. Zrejme im to ešte pár dní potrvá.

Záhadné gule nie sú jediným problémom

„V tejto fáze nie je známe, o aký materiál ide. Môžu to však byť ‚dechtové gule', ktoré sa tvoria, keď sa olej dostane do kontaktu s vodou. Obvykle je to dôsledok rozliatia alebo presakovania oleja,“ uviedol starosta mesta Randwick Dylan Parker.

Gule ale nie sú jedinými neznámymi objektmi, ktoré sa v poslednej dobe na plážach objavujú. Napríklad pláže na severovýchode Kanady v Newfoundlande a Labradore pokryla záhadná biela „cestovitá“ látka.

 

„Akoby sa niekto pokúsil upiecť chlieb, ale odviedol mizernú prácu,“ popísal jeden z miestnych pre BBC podivný materiál. Ani túto látku zatiaľ plne neidentifikovali, predbežné testy však ukázali, že je rastlinného pôvodu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Zajtra
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd