Obľúbené Chorvátsko bojuje s ekologickou katastrofou: Pobrežie znečistila ROPA

Obľúbené Chorvátsko bojuje s ekologickou katastrofou: Pobrežie znečistila ROPA
Ema Bazhaykin

Obyvatelia chorvátskej Istrie od nedele bojujú proti hroziacej ekologickej katastrofe. Pobrežím sa tiahne stovky metrov dlhá ropná škvrna.

Odkedy dovolenkár v autokempingu na pobreží Istrie spôsobil v nedeľu poplach, majú miestni hasiči plné ruky práce. Muž objavil pozdĺž pobrežia obrovskú ropnú škvrnu. S hroziacou ekologickou katastrofou teraz bojujú desiatky záchranných zložiek.

Ropná škvrna sa od nedele tiahne pozdĺž pobrežia Premantura niekoľko stoviek metrov. Odvtedy sú na mieste zodpovedné miestne a štátne služby. Hasiči postavili olejové zábrany a začali okolie čistiť. 

Samospráva mesta Medulin potvrdila, že v skorých ranných hodinách bola objavená plávajúca látka, ktorej vôňa a vlastnosti boli podobné ropným derivátom.

 

Miestni bojujú proti ekologickej katastrofe

Škvrna siahala od Bodulaša po Levanić až cez Kvarner, čo potvrdilo aj lietadlo, ktoré sa objavilo okolo 15:30 h nad Premanturou s úlohou bližšie určiť šírenie ropnej škvrny. 

Magistrát mesta Medulin a Kamenjak okamžite vyslali do terénu všetky záchranné zložky, aby začali s umiestňovaním hrádzí a čistením okolia. Viac ako 80 hasičov a zamestnancov Kamenjaka teraz bojuje proti ekologickej katastrofe.

Podarilo sa im umiestniť 800 metrov dlhú absorpčnú priehradu, situáciu naďalej monitorujú dve lietadlá a okrem 80 hasičov a ďalších dobrovoľníkov je do prác zapriahnutých aj 20 vozidiel a 5 plavidiel.

 

Zatiaľ nie je známe, z kadiaľ pochádza znečistenie

Zdroj uniknutej ropy zatiaľ nie je známy. Ministerstvo námornej dopravy predpokladá, že zdroj znečistenia možno pripísať zatiaľ neznámej lodi. V nedeľu večer bol údajne v blízkosti pobrežia Medulinu videný veľký tanker.

Bližšie informácie budú zverejnené po podrobnej analýze.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Zajtra
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Polooblačno
31 °C / 10 °C
Patrik
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd