Obec pri Trenčíne zaplavila voda a vyhlásila MIMORIADNY STAV. Spadlo tu neuveriteľné množstvo zrážok

Peter Minárik

Búrky aj dnes páchali veľké škody, pričom najhoršia situácia bola v oblasti Trenčína. V tejto oblasti sa totiž neustále regenerovali stacionárne búrky, ktoré priniesli extrémne úhrny zrážok. Obec pri Trenčíne zaplavila voda a starosta vyhlásil v obci mimoriadny stav.

Dnešné búrky boli na Slovensku opäť intenzívne, pričom najsilnejšie búrky sme evidovali v druhej časti popoludnia. Celkovo dnes na našom území udrelo okolo 6500 bleskov a búrky prinášali predovšetkým prívalové zrážky. Situácia však bola nebezpečná.

Vplyvom veľmi vlhkého a teplého vzduchu mohla kopovitá oblačnosť rásť do výšky až nad 10 km. Radarové analýzy ukazujú, že niektoré búrkové bunky siahali do výšky až 13 km a v týchto oblastiach búrky aj páchali škody. Zatiaľ čo na Záhorí v Senici padali 1 až 1,5 cm krúpy, tak oveľa vážnejšia situácia nastala pri Trenčíne, kde miesta orografia priniesla neustálu regeneráciu búrok.

 

Pohorie Inovec sa dnes postaralo o poriadnu spúšť v obci Trenčianske Jastrabie, ktorá leží na jeho úpätí. Spadli tu najvyššie zrážkové úhrny, aké sme tento rok zaznamenali na našom území.

V obci mohlo spadnúť až 97 mm

Nad Inovcom sa dnes neustále regenerovala búrka, ktorá mala dlhú trvácnosť. V blízkej obci Trenčianske Jastrabie trvala búrka niekoľko desiatok minút a prinášala neutíchajúci lejak s intenzitou až viac ako 90 mm za hodinu.

V obci Trenčianske Jastrabie sa nenachádza oficiálny zrážkomer SHMÚ, no vychádzať môžeme z radarových odhadov a z dát miestnych amatérskych zrážkomerov. Tie zaznamenali zaujímavú situáciu. Treba však podotknúť, že dáta zo súkromných staníc musíme brať s veľkou rezervou.

Zatiaľ čo v centre obce spadlo len okolo 16 mm, tak v okrajových častiach obcí, v tesnej blízkosti pohorí boli zrážky oveľa výraznejšie. V Trenčianskych Miticiach spadlo až 53 mm, no späť do Trenčianskeho Jastrabia. Na okraji obce v Hôrkach spadlo 84 mm a pri základnej škole, ktorá k pohoriu Inovca leží najbližšie mohlo spadnúť až 97 mm.

 

Obec vyhlásila mimoriadny stav

Počas búrky prechádzala obcou naša čitateľka, ktorá situáciu zachytila na videu. Už v tom čase bola obec pod vodou, no situácia sa ešte zhoršovala. Dážď ustal až po 18:00.

V obci zaplavilo viaceré cesty a rodinné domy. Obec oficiálne vyhlásila núdzový stav a v obci aktuálne zasahujú hasiči zo širokého okolia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd