Obec na západe Slovenska spustošila veterná smršť. Škody sú veľké

Ema Bazhaykin

Obec Gbelce na juhozápade Slovenska zasiahla silná veterná smršť, ktorej následky odstraňujú už tretí deň.

Ešte v sobotu 13.7. sa obcou Gbelce v okrese Nové Zámky prehnala veterná smršť. Napáchala také veľké škody, že ich následky odstraňujú dobrovoľníci z Gbeliec aj okolitých obcí už tretí deň.

Búrka sa prehnala okresom vo večerných hodinách z piatka na sobotu a zanechala za sebou veľké materiálne škody na viacerých miestach, v obci Gbelce však po veternej smršti zostala hotová spúšť.

Búrka vyvracala stromy a ničila strechy

Búrka, ktorá sa prehnala obcou Gbelce, vyvracala stromy, ničila strechy domov aj autá.

 

„Veterná smršť spôsobila veľké škody v celej našej obci. Poškodené sú elektrické vedenia, strechy rodinných domov, garáží a iných stavieb, vyvrátené a polámané sú stromy a sú poškodené aj osobné motorové vozidlá. Z tohto dôvodu zostala naša obec bez elektriny, ktorú už kompetentní z plných síl riešia.

Škody na vedeniach sú ale také veľké, že bude trvať určitý čas, kým sa dodávky elektriny obnovia,“ uviedla obec v sobotu ráno potom, čo na odstraňovaní vzniknutých škôd intenzívne pracovali počas celej noci obecní zamestnanci, dobrovoľní hasiči, aj ďalší dobrovoľníci.

Obcou sa pravdepodobne prehnal downburst, oficiálne potvrdené to však nie je.

Zrušiť museli aj Deň obce

Festival Pohoda nebol jediným podujatím, ktoré sa pre piatkovú smršť muselo ukončiť. Z dôvodu rozsiahlych škôd sa musel zrušiť aj Deň obce Gbelce.

 

„Prosíme aj vás, ak to vaše možnosti umožňujú, buďte nápomocní vášmu okoliu, vašim susedom! Z dôvodu uvedených skutočností vám s ľútosťou oznamujeme, že by nebolo solidárne sa zabávať, a preto sa ani Deň obce dnes neuskutoční. Za porozumenie vám ďakujeme!“ znel oznam obecného úradu. 

Solidárnosť nakoniec preukázali nielen občania samotných Gbeliec, ale aj susedných obcí. A aj keď sa nemohli stretnúť na oslavách, už tretí deň sa všetci spoločne snažia odstraňovať škody po smršti.

O tom, ako obyvatelia okresu Nové Zámky preukázali komunitného ducha a ľudskosť, sa môžete presvedčiť na fotkách z dobrovoľníckych prác.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
31 °C / 15 °C
Alica
Zajtra
Skoro jasno
31 °C / 13 °C
Marianna
Nedeľa
Skoro jasno
30 °C / 13 °C
Miriama
Pondelok
Dážď
27 °C / 13 °C
Martina
Utorok
Dážď
22 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Prehánky
24 °C / 10 °C
Bystrík
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd