O pár hodín tesne preletí okolo Zeme nebezpečný asteroid, známy ako zabijak planét

O pár hodín tesne preletí okolo Zeme nebezpečný asteroid, známy ako zabijak planét
Veronika Salayová

Už dnes večer okolo Zeme tesne preletí obrovský vesmírny kolos. Tento asteroid patrí rozhodne k tým väčším, ktoré sa priblížia k našej planéte na pomerne malú vzdialenosť.

Blíži sa k nám veľký asteroid, ktorý dosahuje veľkosť približne 3 km. Dnes vo večerných hodinách preletí okolo našej planéty naozaj tesne z astronomického hľadiska. Bude dokonca viditeľný aj malým ďalekohľadom.

Asteroid je svojou veľkosťou klasifikovaný ako „zabijak planét“. S hmotnosťou odhadovanou na približne 21 miliárd ton uháňa cez slnečnú sústavu rýchlosťou 25 km/s. 

Tohto asteroidu sa naozaj báť nemusíme, ubezpečuje NASA. Vesmírny objekt s označením 2011 UL21 objavili ešte v roku 2011 a v tom čase mal odhadovanú šancu jedna k miliónu, že zasiahne Zem do roku 2029.

Ďalšie pozorovania dokázali, že šanca, že tento nebezpečný zasiahne našu planétu v priebehu budúceho storočia, je v podstate nulová.

 

Kde hľadať asteroid na oblohe?

Okolo Zeme preletí asteroid 2011 UL21 dnes o 22.16 hod. vo vzdialenosti 6 641 274 km od Zeme, čo je z astronomického hľadiska veľmi tesne, no zároveň dostatočne dosť na to, aby to bolo pre nás bezpečné. 

Keďže je dostatočne veľký,jeho prelet bude možné pozorovať aj malým ďalekohľadom. Takže ak ho chcete vidieť, je tu šanca. 

V noci zo štvrtku na piatok dosiahne svoju maximálnu zdanlivú jasnosť 11,7 magnitúdy a bude sa na oblohe presúvať cez súhvezdia Hydra, Panna, Váhy a potom prejde smerom k Herkulesovi.

 

Držíme vám palce!

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
35 °C / 15 °C
Melánia
Zajtra
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Utorok
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd