O pár hodín čakajte trvalý, veľmi silný dážď. Tieto okresy to schytajú najviac

Peter Minárik

O pár hodín príde toľko očakávaný výdatný a silný dážď, ktorý ukončí vlnu veľmi teplého počasia. Zajtra ráno sa prebudíme do jesenného charakteru počasia a zmena, ktorá nás čaká bude dlhodobá. Pripraviť sa treba na výdatný dážď.

Už o pár hodín dáme definitívne zbohom teplotám, cez hranicu +30 °C, ktoré sa už tento rok celkom určite nevyskytnú. Toto odvážne tvrdenie môžeme povedať na základe aktuálneho, očakávaného vývoja. Do našej oblasti totiž budú vpadať vlny chladnejšieho vzduchu a síce predpoveď počasia na záver septembra je nejasná, no slnečné lúče sú už také slabé, že vzduch nedokážu ohriať nad +30 °C.

Musela by nastať súhra výnimočných okolností, ktorá sa však neočakáva. Smútiť však nemusíte. Tropické teploty, teda teplota nad +30 °C sa síce už neočakávajú, ale letné teploty s teplotami nad +25 °C ešte zažijeme.

O pár hodín príde zvrat v počasí

Už v týchto chvíľach možno v oblasti Álp, západného Rakúska a na severe Talianska pozorovať výrazný dážď, ktorý tu prináša studený front spolu s prehlbujúcou sa tlakovou nížou, ktorá sa prehlbuje nad severným Talianskom.

Do dnešného večera sa tento dážď dostane nad väčšinu Rakúska a Slovinska a po polnoci sa počasie začne meniť aj u nás.

 

Aktuálne numerické modely počítajú s tým, že v nočných hodinách sa v oblasti západného a stredného Slovenska môžu vyskytovať prvé prehánky, či dokonca aj búrky. Tie najvýdatnejšie zrážky nás však čakajú až ráno.

Od juhozápadu sa začne rozširovať dážď, ktorý však bude intenzívny zatiaľ len na krajnom západe. Okolo poludnia však začne dážď naberať na intenzite a Slovensko čaká trvalý, veľmi silný dážď, ktorý za 12 hodín môže priniesť 20 až 40 litrov vody na meter štvorcový pôdy.

V západných okresoch naprší najviac

Podľa aktuálnych predpovedí by najviac zrážok mala obdržať oblasť Bratislavy a Malých Karpát, ako aj oblasť Stredného Pohronia. Celkovo sa najviac zrážok očakáva na juhozápadných a južných stranách hôr.

Zrážkové pole totiž bude postupovať od juhozápadu a práve orografia dážď zosilní. Preto sa veľa zrážok očakáva napríklad v Bratislave, ktorá leží na juhozápadnej strane hôr, ako aj v Žarnovici, v Zlatých Moravciach, či v Banskej Štiavnici.

 

Veľa zrážok však spadne prakticky na celom západnom a strednom Slovensku. 

očakávané celkové úhrny zrážok do utorkového poludnia
očakávané celkové úhrny zrážok do utorkového poludnia

V pondelok večer a počas utorka sa zrážkové pole na studenom fronte dostane aj nad východné Slovensko. Zatiaľ čo v pondelok bude pršať najmä v západnej polovici Slovenska, tak v utorok sa intenzívne zrážky očakávajú predovšetkým vo východnej polovici krajiny.

V nadchádzajúcich hodinách nás tak konečne čakajú výraznejšie zrážky, no ďalšia, ešte výdatnejšia vlna zrážok príde vo štvrtok opäť z oblasti Álp a Jadranu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd