Nový požiar každých 10 minút. Situácia je alarmujúca

Nový požiar každých 10 minút. Situácia je alarmujúca
Veronika Sádovská

Pretrvávajúce horúčavy v Grécku napomáhajú rozširovaniu a vzniku lesných požiarov. Hasiči v stredu likvidovali požiare na viac ako 60 miestach po celej krajine vrátane okolia Atén.

Hasiči v stredu uhasili požiar, ktorý prinútil desiatky ľudí opustiť svoje domovy v oblasti mesta Koropi a priľahlých oblastí neďaleko Atén. Hasičský zbor v stredu večer informoval, že intenzita požiaru sa znížila a takmer sa mu podarilo dostať pod kontrolu, ale poznamenali, že ich úsilie sťažuje silný vietor, ktorý môže plamene ľahko rozšíriť do okolitých oblastí.

Doprava bola pozastavená na hlavnej diaľnici spájajúcej Koropi s južným predmestím Atén, asi 30 km južne od hlavného mesta. V Koropi zhorel najmenej jeden dom a sklad. Dve neďaleké dediny boli evakuované.

Nasadených bolo šesť hasičských lietadiel, 16 vrtuľníkov, desiatky hasičských áut a vyše 150 hasičov. Podľa úradov požiar spôsobil podpaľač a ohňu pomohlo rozšíriť sa suché a horúce počasie.

 

Desiatky požiarov horia po celej krajine

V stredu bolo vyslaných niekoľko stoviek hasičov, aby bojovali s viac ako 60 lesnými a lesnými požiarmi po celej krajine, pričom 16 z nich zostalo aktívnych aj v stredu večer. Jeden veľký požiar bol v oblasti Peloponézu.

„Od poludnia takmer každých 10 minút vypukol nový požiar,“ povedal Vassilis Kikilias, minister civilnej obrany a klimatickej krízy.

Vo štvrtok dostali obyvatelia mesta Dardiza na východnom pobreží Peloponézu príkaz na evakuáciu. Nariadenú evakuáciu mali aj obyvatelia neďalekého mesta Ermioni, informoval portál eKathimerini. Oheň sa ľahko šíri v dôsledku silného nárazového vetra.

 

Dôvodom požiarov je počasie

Horúce a suché podmienky vytvárajú vysoké riziko požiaru. V stredu maximálna teplota lokálne dosahovala +40 °C a vo štvrtok túto hodnotu prekročila. V meste Skydra v regióne Stredné Macedónsko zaznamenali +42 °C.

Takéto vysoké horúčavy predpovedajú meteorológovia aj na piatok. Riziko požiarov je v mnohých oblastiach vysoké a v Attike veľmi vysoké. Hasenie ohňa zase komplikuje silný vietor, ktorý ho môže ľahko rozšíriť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Zajtra
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd