NOVÉ DÁTA: Čerstvá predpoveď avizuje horšiu situáciu na Slovensku a viac zrážok

NOVÉ DÁTA: Čerstvá predpoveď avizuje horšiu situáciu na Slovensku a viac zrážok
Dominik Cenkner

Naďalej pozorne sledujeme situáciu v súvislosti s nepriaznivým počasím, ktoré má zasiahnuť nielen Slovensko, ale aj okolité krajiny. Nové dáta avizujú horšiu situáciu na Slovensku a viac zrážok na väčšine územia.

Viaceré európske krajiny, vrátane Slovenska, sa pripravujú na mimoriadne nepriaznivé počasie, ktoré odštartuje už od štvrtka 12. septembra. Nepôjde však o búrky, ale o trvalý, súvislý dážď.

„Čaká nás významná zrážková udalosť, ktorá prinesie vysoké úhrny zrážok v priebehu najbližších štyroch dní. Dôvodom je zvlnený studený front. Nebude len pršať, ale bude aj fúkať a bude chladno,“ skonštatovala meteorologička zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, Paulína Valová.

Hydrológ Peter Smrtník upozornil, že pre výrazné zrážkové úhrny treba počítať aj s výrazným zvýšeným hladín tokov v regiónoch na západe Slovenska. Ide napríklad o povodie Myjavy, malokarpatské toky, stredné Považie či hornú Nitru. Vylúčené tam nie je miestami ani prekročenie tretích stupňov povodňovej aktivity. Obdobná situácia môže byť aj na niektorých menších tokoch.

 

Nové dáta avizujú horšiu situáciu

Už je isté, že našu oblasť zasiahnu mimoriadne intenzívne zrážky. Otázkou naďalej ostáva, kde presne udrú v plnej sile.

Panuje totiž priestorová neistota, kde presne sa bude tlaková níž, ktorá dostala meno Anett, nachádzať. Stačí totiž aj posun pár km inam a situácia sa rapídne môže zhoršiť, alebo zlepšiť.

Najnovšie dáta, resp. posledné 4 behy numerického modelu ICON-EU, hovoria o tom, že ťažisko zrážok sa presúva z Moravy nad Slovensko. Popoludňajší výpočet ukazuje, že na našom území môže na niektorých miestach spadnúť aj o 100 mm zrážok viac, ako sa pôvodne očakávalo.

Nové dáta naznačujú zhoršenie situácie
Nové dáta naznačujú zhoršenie situácie, imeteo.sk

Najnovší model tak počíta s väčším množstvo zrážok práve na našom území. Najviac zrážok má spadnúť na severných návetriach. Ide o oblasť Myjavska, severnej strany Malých Karpát, Javorníkov, Beskýd, severné návetria na Hornej Nitre a Strednom Pohroní.

Aktualizovaný akumulovaný úhrn zrážok do pondelka 16. septembra
Aktualizovaný akumulovaný úhrn zrážok do pondelka 16. septembra, imeteo.sk

Dorazí ochladenie a silný vietor

Na Slovensku treba zároveň v najbližších dňoch očakávať aj výrazné ochladenie. Na západnom Slovensku sa pre dážď ochladí už vo štvrtok, výrazný pokles teplôt treba očakávať najmä cez víkend.

Teploty budú hlboko pod dlhodobým priemerom a nie je vylúčené, že padnú aj rekordy týkajúce sa maximálnych denných teplôt. Pôjde najmä o Bratislavský, Trnavský, Trenčiansky a Nitriansky kraj.

Denné teploty vo štvrtok na západe Slovenska vystúpia už len od +15 °C do +20 °C. V ďalších dňoch bude ešte chladnejšie, v najteplejších lokalitách teploty nevystúpia nad +17 °C.

Počítať taktiež treba so silným vetrom. Na západnom Slovensku začne naberať na sile už vo štvrtok popoludní. V ďalších dňoch bude potom veľmi veterno aj na ostatnom území.

Silný vietor v kombinácií s podmočenou pôdou budú veľmi nebezpečné. Hroziť bude padanie a vyvracanie stromov.

Ochladenie bude doslova viditeľné. Na hrebeňoch Vysokých a Nízkych Tatier, vo výške od 1500 až 2000 metrov nad morom, môže cez víkend snežiť. Napadnúť môže 10 až 30 centimetrov snehu.

 

Všetko pozorne sledujeme a dôležité informácie nájdete v našom LIVE textovom prenose. Ten je k dispozícii na našej hlavnej stránke, alebo po kliknutí >>>TU.

V najbližších dňoch hrozia povodne aj na Slovensku. Pred nástrahami počasia vás ochráni kvalitné poistenie. Získajte teraz vďaka iMeteo.sk a Allianz ZĽAVU na nové alebo aj aktuálne poistenia nehnuteľností. Vyplňte nezáväzný formulár a poisťovňa vás bude kontaktovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Zajtra
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd