Nová VYHLIADKA na jeseň 2024. V hlavnej úlohe bude La Niña. Prinesie chladné počasie?

Nová VYHLIADKA na jeseň 2024. V hlavnej úlohe bude La Niña. Prinesie chladné počasie?
Veronika Salayová

Meteorologická jeseň je za dverami. Pri pohľade na najnovšiu sezónnu predpoveď môžeme vidieť jasné známky silnejúceho atmosférického fenoménu La Niña, čo bude mať zásadný vplyv na prognózu jesenného počasia na severnej pologuli a následne bude La Niña ovplyvňovať počasie aj v zime 2024/2025.

Meteorologická jeseň trvá tri mesiace, a to od septembra do novembra. Toto je obdobie prechodu z najteplejšej do najchladnejšej časti roka. Ako už bolo spomenuté, dôležitým hráčom pre jesenné počasie bude tento rok La Niña. 

La Niña je studená fáza veľkej a silnej oceánskej oscilácie ENSO. Je to oblasť tropického Tichého oceánu, ktorá prechádza medzi studenou a teplou fázou. Studená fáza ENSO sa nazýva La Niña a teplá fáza sa nazýva El Niño.

Najnovšie merania teplôt rovníkových vôd naznačujú, že La Niña nebude taká silná a dominantná, ako sa pôvodne očakávalo, uvádza SWE. Tento fenomén v minulosti prinášal chladnejšie počasie a viac zrážok do Európy, no kvôli svojmu slabšiemu vplyvu to nateraz vyzerá tak, že jeseň v Európe sa nebude niesť v chladnejšom charaktere počasia a jeseň bude teplá. 

 

Aká bude jeseň v Európe a na Slovensku?

Treba zdôrazniť, že tieto prognózy sú priemerným obrazom za tri mesiace (september – október – november) a ukazujú všeobecnú prevládajúcu predpoveď počasia na meteorologickú jeseň. Jednotlivé vyhliadky naznačujú, ako môže počasie vyzerať približne 60 % času počas jesene.

Dlhodobé/sezónne predpovede nemožno nikdy považovať za spoľahlivé, pretože sa v nich pozeráme, ako sa môžu vo veľkom vyvíjať vzory počasia vzhľadom na prevládajúce vplyvy. 

Pri pohľade na Európu môžeme na veľkej časti kontinentu vidieť povrchové teploty, ktoré sú vyššie ako normálne. Pri pohľade na Slovensko vidíme, že jeseň bude po teplotnej stránke nadpriemerná, a to najmä v južných oblastiach

prognóz na jeseň 2024
prognóz na jeseň 2024, zdroj: ECMWF/SWE

Predpoveď zrážok ukazuje suchšiu jeseň na veľkej časti južnej Európy. Zároveň sa predpokladá, že pásmo nízkeho tlaku prinesie viac zrážok do severných častí a nad Spojené kráľovstvo a Írsko, ako aj viac zrážok do centrálnych častí. Slovensko však v priemere čakajú zrážky v rámci dlhodobého normálu

prognóza zrážok na jeseň 2024
prognóza zrážok na jeseň 2024, zdroj: ECMWF/SWE

 

 


Predpoveď sneženia na jeseň 2024

Pohľad na jesenné predpovede sneženia môže byť trochu náročný, ale november je posledný mesiac meteorologickej jesene. Tento mesiac je už dostatočne chladný na to, aby priniesol trochu studeného vzduchu a aj potenciálne sneženie.

Nižšie je uvedená predpoveď sneženia ECMWF pre Európu, ktorá ukazuje menej sneženia ako normálne pre veľkú časť kontinentu. Model ECMWF ukazuje, že v novembri by sme prvý sneh mohli zaznamenať už aj u nás na Slovensku

prognóza sneženia
prognóza sneženia v novembri 2024, zdroj: ECMWF/SWE

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd