Nová predpoveď na zimu 2024: Zima sľubuje viac snehu

Nová predpoveď na zimu 2024: Zima sľubuje viac snehu
Peter Minárik

Vyšla nová vyhliadka na zimu, ktorá prináša najvýraznejšiu zmenu asi v tom, že tohtoročná zima by mala byť o čosi viac sychravejšia. Znamená to aj viac dažďa, no zároveň, v prípade vpádov chladnejšieho vzduchu aj viac čerstvého snehu s potenciálom snehových kalamít.

Prvá predpoveď na zimu naznačovala, že zima by mala byť teplotne nadpriemerná a zrážkovo priemerná. Aktualizovaná predpoveď na zimu spred dvoch týždňov už naznačovala o čosi viac zrážok a ukázalo sa, že svoju rolu zohrá nielen jav La Niña, ale aj sneh na Sibíri.

Na Sibíri totiž od začiatku októbra pomerne výdatne sneží, pričom výška snehovej pokrývky je aktuálne nadpriemerná a jedna z najväčších za posledné roky. Zvýšená snehová pokrývka na Sibíri počas októbra prispieva k vytvoreniu silnejšieho tlakového systému v regióne, ktorý vysiela viac vertikálnej energie do stratosféry počas zimy. Táto energia oslabuje a narúša polárny vortex a polárnu cirkuláciu, čo ovplyvní priebeh zimy.

Zimu ovplyvní La Niña aj aktuálne bohatá snehová nádielka na Sibíri.

Predpovede tak naznačovali, že je tu potenciál rozpadu polárneho víru, ktorý by na naše územie mohol priniesť jednotlivé vpády chladného vzduchu, no stále to vyzeralo, že zrážkovo bude zima slabo podpriemerná. Najnovšie predpovede však prichádzajú s niečím úplne iným.

Prvé ochladenie už čoskoro

Prvý vpád zimného počasia by sme mali na našom území zažiť už počas budúceho víkendu. Zatiecť by k nám mal chladnejší vzduch od severu, ktorý prinesie výrazný pokles teplôt až pod hranicu +10 °C a v noci bude mrznúť na viacerých miestach.

 

Okrem poklesu teplôt by sme sa na našom území mali dočkať aj možnosti prvého sneženia. Zatiaľ sa však dočkajú vyššie položené regióny na severe Slovenska a zvyšok krajiny musí ešte zopár dní počkať.

Každopádne ochladiť by sa malo vo viacerých krajinách Európy a predpovede naznačujú, že začiatok novembra bude v Európe teplotne výrazne podpriemerný.

Zima sľubuje viac snehu

V ďalších novembrových dňoch by sme sa mali dočkať oteplenia, no nie sú vylúčené ďalšie vpády chladného vzduchu. Zima však oficiálne začína až 1. decembra, tak aké počasie nás čaká?

Aktualizovaná predpoveď počasia naznačuje, že všetky zimné mesiace by mali byť teplotne slabo nadpriemerné. Rozhodne tak môžeme poprieť akékoľvek správy o 5, 10, 30, či 100-ročnej zime. Po teplotnej stránke zažijeme skôr teplejšiu zimu.

To však nevylučuje, že bude snežiť a čakajú nás jednotlivé vpády chladného vzduchu, k čomu by aj malo dôjsť. Ako sme uviedli na začiatku článku, tak tohtoročnú zimu ovplyvní aj aktuálne rozsiahla snehová pokrývka na Sibíri, ktorá môže viesť ku stratosferickému otepleniu, čo vedie k rozpadu polárneho víru a vpádu chladného vzduchu do nášho regiónu.

Keď sa tak stane, tak by sme sa mali dočkať aj väčšej snehovej nádielky. December by po zrážkovej stránke mal byť v našej oblasti zrážkovo priemerný, no január a február by podľa najnovšej prognózy mal byť zrážkovo slabo nadpriemerný.

 
 

V prípade vpádov chladného vzduchu by sme sa tak mali dočkať aj väčšej snehovej nádielky, no keďže všetky zimné mesiace budú teplotne nadpriemerné, tak snehová pokrývka nebude mať dlhú trvácnosť.

Počas zimy preto počítajte so štandardnou zimou. Nejaká snehová kalamita sa na Slovensku určite vyskytne, no zároveň sa v nížinách bude striedať teplejšie počasie s chladnejším. Snehová pokrývka sa tak bude topiť a opäť zažijeme zimné dni so snehom aj bez snehu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Zajtra
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Piatok
Jasno
17 °C / 2 °C
Denis Denisa
Sobota
Občasný dážď
10 °C / 2 °C
Pamiatka zosnulých
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd