Nová hrozba pre Slovensko. Počasie teraz bude ešte nebezpečnejšie

Peter Minárik

Na Slovensku stále leje, no teraz počasie pre Slovensko chystá ďalšiu hrozbu. Situácia teraz bude oveľa nebezpečnejšia a odporúča sa zostať v pohodlí domova. Nielen dážď, povodne a ochladenie, ale teraz sa pridá aj ďalší nebezpečný meteorologický jav.

Na Slovensku mimoriadne intenzívne prší, čo sa začína prejavovať aj na hladine vodných tokov. Situácia sa však zhoršuje aj na území Česka. Práve celé povodie Moravy vzbudzuje obavy. Hladiny totiž prudko rastú a to vplyvom intenzívnych zrážok.

Za uplynulých 24 hodín napršalo na Morave okolo 100 mm. Naviac zrážky sú mimoriadne plošné, čím sa celé toto povodie výraznejšie nasycuje. 

zaznamenané zrážky v povodí Moravy
zaznamenané zrážky v povodí Moravy

Intenzívne prší aj na našom území a to predovšetkým na Záhorí a na severných stranách Malých Karpát. Zrážkové úhrny už prekračujú 100 mm a zatiaľ najviac napršalo v obci Pernek, kde celkovo od začiatku dažďa napršalo už 149 mm zrážok.

zaznamenané zrážky za 24 hodín
zaznamenané zrážky za 24 hodín, SHMÚ

K lejaku sa pridá ďalší nebezpečný jav

Lejak bude sužovať naše územie celý víkend, čím sa celá situácia ešte zhorší, no teraz nám hrozí aj ďalší nebezpečný sprievodný jav a to mimoriadne silný vietor.

 

Z Balkánu sa totiž priamo nad naše územie dostane stred tlakovej níže. Tá sa bude zajtra nachádzať nad stredným Slovenskom, pričom súčasne sa nad Nemecko bude natláčať výbežok vyššieho tlaku.

Tým sa vytvorí výrazný tlakový gradient, ktorý prinesie na naše územie mimoriadne silný, ba možno až extrémny vietor.

Na západe už teraz fúka, no situácia sa bude zhoršovať zajtra popoludní. V oblasti východného Rakúska, severozápadného Maďarska a západného Slovenska začne silnieť vietor, ktorý bude v nárazoch dosahovať rýchlosť až do 90 km/h. V okolí Bratislavy a na hrebeňoch Malých Karpát však môže fúkať s nárazmi až cez 110 km/h.

očakávané maximálne nárazy vetra
očakávané maximálne nárazy vetra
 

Vietor bude sám o sebe nebezpečný, no v tomto období to celú situáciu ešte zhorší. Výdatný lejak totiž podmáča stromy, ktorý tak budú ľahšie padať.

Zajtra sa preto nevydávajte na hory a zostaňte radšej v pohodlí svojich domovov. V ktorých okresoch to bude najhoršie nájdete na tejto mape výstrah >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd