Nočnú oblohu v tomto období neskrášľujú len svietiace oblaky, ale aj jasná kométa

Dominik Cenkner

Na nočnej oblohe je zo Slovenska viditeľná žiarivá kométa Olbers. Pozorovať ju možno aj malými ďalekohľadmi. Informuje o tom TASR prostredníctvom hovorkyne Slovenskej akadémie vied.

Počas leta bude jej jasnosť postupne klesať, avšak ešte začiatkom septembra bude v dosahu ďalekohľadov s priemerom objektívu do desať centimetrov. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Tináková.

„Koncom júla si budeme môcť kométu všimnúť večer, zapadať bude hodinu po polnoci. V polovici augusta bude zapadať hodinu pred polnocou,“ priblížila hovorkyňa.

Ako spresnil Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV, kométa prejde na oblohe zo súhvezdia Rys popod známy Veľký voz až do súhvezdia Vlasy Bereniky.

 

Čím je známa kométa 13P/Olbers?

13P/Olbers je periodická kométa typu Halley s obežnou dobou 69 rokov. Objavil ju Heinrich Wilhelm Matthias Olbers 6. marca 1815.

Kométa 13P/Olbers je fascinujúcim objektom vo vesmíre, ktorý pravidelne navštevuje vnútornú časť našej slnečnej sústavy. Kométa je známa svojou vysokou excentricitou dráhy a sklonom, čo z nej robí objekt, ktorý prechádza rôznymi časťami slnečnej sústavy a umožňuje nám nahliadnuť do minulosti a dynamiky našich vesmírnych susedov.

Jej jadro, obklopené jasnou komou a sledované slabým iónovým chvostom, je dôkazom aktivity a premenlivosti týchto ľadových telies. Pozorovania kométy 13P/Olbers poskytujú vedcom cenné informácie o zložení a vlastnostiach komét, ako aj o ich interakciách s inými telesami slnečnej sústavy, vrátane Zeme.

 

Napríklad, v roku 1887 kométa prešla veľmi blízko Marsu. To umožnilo štúdium jej vplyvu na tamojšiu atmosféru a potenciálne aj na iné planéty.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Zajtra
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd