Nočnú oblohu nad strednou Európou rozžiaril jasný BOLID. Videli ste ho?

Nočnú oblohu nad strednou Európou rozžiaril jasný BOLID. Videli ste ho?
Veronika Salayová

Počas uplynulej noci sa v našej oblasti objavil bolid, ktorý na pár sekúnd rozžiaril nočnú oblohu. Pozorovali ho na Slovensku, v Rakúsku, Česku aj v Maďarsku. Mali ste aj vy šťastie? 

Vo štvrtok 24. októbra o 21:25 h preletel nad západným obzorom veľmi jasný meteor, ktorý neunikol viacerým kamerám v Česku, Rakúsku či Maďarsku. Jeho prelet bolo možné vidieť aj nad západným Slovenskom a niektorí šťastlivci ho aj na vlastné oči videli.

Bolid preletel v oblasti nad severným Rakúskom, no jasne ho zachytila napríklad aj kamera Hvezdárne a planetária v Brne.

Podľa brnianskej hvezdárne dokonca nie je vylúčené, že medziplanetárny votrelec prežil aspoň čiastočne ohnivý priechod zemskou atmosférou a jeho pozostatky skončili na povrchu planéty Zem ako meteorit.

 

„Toto si však bude vyžadovať ďalšiu analýzu,“ dodali vzápätí na sociálnej sieti.  Na jednej z rakúskych webových kamier AllSky bol prelet bolidu zachytený aj takto. Na fotografiách aj videu je vidieť, že bolid bol veľmi jasný. 

prelet bolidu
prelet bolidu, zdroj: AllSky/Idókép
bolid zachytený nad Maďarskom
bolid zachytený nad Maďarskom, zdroj: Idokép


Čo je to bolid?

Meteoroidy sú relatívne malé telesá zložené z kameňov a kovov, ktoré sa nachádzajú vo vesmíre. Môžu byť malé ako zrniečka prachu alebo aj meter široké. Menšie objekty sa nazývajú mikrometeoroidy alebo medziplanetárny prach.

Meteor vzniká, keď meteoroid vstúpi do atmosféry Zeme a jeho aerodynamické zahrievanie vytvorí pruh svetla, ktorý môžete pozorovať voľným okom. Úkaz sa väčšinou odohráva v časti atmosféry nazývanej mezosféra, ktorá sa nachádza 76 až 100 kilometrov nad povrchom Zeme.

Extrémne jasný meteor sa nazýva bolid − zvyčajne musia byť na oblohe jasnejšie ako planéta Venuša pri pohľade zo Zeme. Ešte jasnejšie meteory sa zvyknú označovať ako superbolidy

 

Ak úlomky z vesmírneho telesa, ktoré prejde atmosférou Zeme, „prežijú“ a dopadnú na povrch, stávajú sa z nich meteority. Meteorit teda môže pochádzať z asteroidu aj meteoroidu či kométy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd