Nočné tornádo sa potvrdilo. Pozrite si, aké obrovské škody napáchalo

Nočné tornádo sa potvrdilo. Pozrite si, aké obrovské škody napáchalo
Veronika Salayová

Cez víkend sa preháňali Európu veľmi silné búrky, pričom padlo podozrenie aj na možné tornádo, ktoré sa napokon aj potvrdilo. Škody po ňom boli obrovské a viacero domov skončilo bez striech. 

V sobotu večer zasiahla časť Sauerlandu v Nemecku silná búrka, ktorá spôsobila veľké škody. Búrky zasiahli aj mesto Attendorn v okrese Olpe, kde zrejme zosadlo aj tornádo.

Väčšina škôd vznikla v úseku širokom približne 250 metrov, preto bolo podozrenie na možné tornádo relevantné. Keďže búrky zasiahla oblasť v noci, nikto tornádo na vlastné oči nevidel. 

 

Škody boli po tornáde masívne

Prvé tiesňové volanie súvisiace s počasím prijalo riadiace stredisko v Olpe krátko pred 22:00 h. V priebehu niekoľkých minút bolo jasné, že ide o oveľa vážnejšiu udalosť. 

Hasičský zbor však hlásil početné operácie a veľa domov bolo ťažko poškodených, no dobrou správou je, že nikto sa nezranil.

V zasiahnutej oblasti došlo k masívnym škodám, ako sú poškodené a zničené celé strechy a zničené predmety a trosky, ktoré lietali vzduchom. Tornádo vyvrátilo aj množstvo stromov. 

Obyvateľov v Attendorne tornádo napriek predchádzajúcej výstrahe pred nepriaznivým počasím prekvapilo. „Strešné škridly, smetné koše, dokonca aj veľké kvetináče lietali vzduchom,“ uvádza jedna z postihnutých osôb, pričom uviedla, že celý prechod tornáda trval približne dve minúty. 

Toto tornádo napokon nemeckí meteorológovia aj potvrdili a ďalej skúmajú škody v teréne.

 


 Na záver len dodáme, že v posledných rokoch sa v Nemecku čoraz častejšie objavujú správy o tornádach. S globálnym otepľovaním sa totiž zvyšuje riziko extrémnych prejavov počasia, a to nielen v Európe, ale na celom svete. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
19 °C / 3 °C
Ľudomil
Zajtra
Občasný dážď
17 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd