Nočné búrky zasiahli západné Slovensko. Môžu aj za rozsiahle výpadky elektriny

Dominik Cenkner

Počasie u nás začal ovplyvňovať vlhší vzduch. Ten počas dňa prináša nepríjemné dusno, večer a v noci sa vďaka nemu tvoria búrky, tie zasiahli aj západné Slovensko. Podľa všetkého môžu za rozsiahle výpadky elektriny, ktoré trápia obyvateľov ešte aj vo štvrtok dopoludnia. Čo nás čaká v priebehu dnešného dňa?

Krátko pred polnocou zo stredy na štvrtok 15. augusta sa k nášmu územiu z Maďarska blížil pomerne rozvinutý búrkový systém. Nad krajným juhozápadom sa v tom čase nachádzal veľmi vlhký vzduch, dusno bolo na celom Záhorí a v Podunajskej nížine.

Búrky, ktoré nad západné Slovensko dorazili boli sprevádzané zosilnením zrážok. V okolí Gabčíkova či Devínskej Novej Vsi napršalo za krátky čas viac ako 15 mm.

Oficiálne zrážkomery v sieti Slovenského hydrometeorologického ústavu udávajú najviac zrážok na stanici Rastislavice. Spadnúť tam malo 19,5 mm zrážok.

 

Nočné búrky spôsobili výpadky elektriny

Búrky, ktoré sa po polnoci vyskytovali na západnom Slovensku priniesli stovky bleskov. V sieti Blitzortung ich bolo zaznamenaných 398.

Podľa všetkého úder blesku spôsobil na západe Slovenska rozsiahle výpadky elektriny. Potvrdil nám to aj náš dobre informovaný zdroj, ktorý si ale neželal byť menovaný.

Podľa neho za výpadky elektriny môže búrková aktivita. Z dôvodu údržbových prác bol jeden poťah vedenia nezapojený do elektrizačnej sústavy.

Ako vyplýva z informácií portálu vypadokelektriny.sk, problémy s dodávkami majú stále na severozápade Slovenska, v okolí Bratislavy a na juhu Podunajskej nížiny.

Výpadky elektriny na západe Slovenska
Výpadky elektriny na západe Slovenska, vypadokelektriny.sk

Čo nás čaká dnes?

Už v týchto chvíľach je parciálny tlak vodnej pary na väčšine Slovenska nad hodnotou 18,7 hPa. V takom prípade hovoríme o dusne.

Čaká nás tak na pocit nepríjemné počasie s teplotami do +37 °C. Najmä v horských oblastiach bude dochádzať k tvorbe oblačnosti a následným zrážkam či búrkam.

 

Tie môžu byť aj intenzívne. Odporúčame vám preto sledovať náš iRadar. Ten zobrazuje aktuálnu polohu zrážok i búrok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd