Nočné búrky priniesli niekde vytúžené zrážky. Udrelo najviac bleskov za týždeň

Nočné búrky priniesli niekde vytúžené zrážky. Udrelo najviac bleskov za týždeň
Peter Minárik

V uplynulých hodinách sa na našom území vyskytlo niekoľko búrok, ktoré prekvapivo vznikali aj v noci. Tie priniesli vytúžené zrážky a najvýraznejšiu bleskovú aktivitu za posledný týždeň.

Slovensko v utorok zasiahla séria búrok. Všetko to začalo ešte popoludní v oblasti Nízkych Tatier a Poľany. V priebehu popoludnia sa však búrková činnosť rozširovala a intenzívne zrážky sa vyskytovali na juhu Slovenska.

Tie na juh Banskobystrického kraja prinášali aj výraznejšie zrážky. Najviac zrážok spadlo v okresoch Rimavská Sobota.

Počas nočných hodín začalo v oblasti Tornale dochádzať k tvorbe ďalších búrok, ktoré sa rýchlo rozrastali a postupovali cez stredné Slovensko do oblasti Banskej Bystrice.

Nočné búrky priniesli celkom výrazné zrážky. Najviac do obce Ratková pri Jelšave, kde spadlo 36 mm.

 

 

 

Za uplynulých 24 hodín spadli v okresoch Poltár, Rimavská Sobota a Revúca desiatky milimetrov zrážok, pričom najvyšší úhrn eviduje obec Rimavská Seč, pri maďarských hraniciach, kde za 24 hodín spadlo až 57 mm.

Nočné búrky priniesli osvieženie v podobe zrážok do viacerých oblastí Banskobystrického kraja. Včera sme zároveň zaznamenali najbúrlivejší deň za uplynulý týždeň. Naposledy sme plošné a výrazné búrky zaznamenali 21. augusta.

Včera pri búrkach udrelo celkovo 9500 bleskov, pričom väčšina v spomínanom Banskobystrickom kraji.

zaznamenané blesky nad Slovenskom
zaznamenané blesky nad Slovenskom, zdroj: blesky.bourky.cz
 

V nadchádzajúcich dňoch sa búrky očakávajú len výnimočne. Ich najvyššia pravdepodobnosť je v nedeľu a v pondelok, no potom opäť nastúpi séria veľmi teplého a suchého počasia. Vývoj si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd