Noc bude v našej oblasti búrlivá. Prvé búrky hrozia na Slovensku už ráno

Noc bude v našej oblasti búrlivá. Prvé búrky hrozia na Slovensku už ráno
Peter Minárik

Cez naše územie postupuje studený front, ktorý sa postará o búrlivú noc v našej oblasti. Možná blýskavica sa počas noci môže vyskytnúť aj na našom území, no prvé búrky prídu najskôr až v ranných hodinách. Piatok prinesie búrlivé počasie aj na naše územie.

Už počas včerajšieho dňa ovplyvňoval v západnej Európy počasie studený front, ktorý priniesol početné búrky. Tie narušili aj niektoré olympijské disciplíny. Dnes sa už búrky dostali do strednej Európy a sužujú mnohé regióny od Nemecka, cez Česko až po Jadran.

Búrková línia, ktorá aktuálne postupuje naprieč našou oblasťou prináša rozsiahlu búrkovú činnosť, ktorá vyprodukovala už viac ako 130 000 bleskov. Mimoriadne intenzívne búrky hlásia aj naši západní susedia.

V Rakúsku sa vyskytli predovšetkým väčšie krúpy s priemerom do 3 cm a na západe krajiny, v oblasti Innsbrucku vyčíňal silný vietor s nárazmi cez 100 km/h. Problémy nastali aj v susednom Česku a to predovšetkým na juhu krajiny v oblasti Šumavy, kde boli búrky stacionárne a priniesli výdatné zrážky.

Na šumavskej stanici Kubova Huť spadlo v priebehu 1,5 hodiny až cez 140 mm zrážok. Túto malebnú obec voda doslova zaliala.

Šumavou sa prehnali prívalové zrážky
Šumavou sa prehnali prívalové zrážky, foto: Lída Klazarová

Čakajú sa nočné búrky

Búrky budú v našej oblasti vystrájať aj v noci. Vďaka prílivu teplejšieho a vlhšieho vzduchu, ktorý prúdi od juhozápadu aj nad naše územie sa budú búrky západne od Slovenska vyskytovať prakticky celú noc.

 

Počas noci by sa búrky na našom území ešte nemali vyskytovať, no zo západných regiónov Slovenska bude možné pozorovať blýskavicu z búrok nad Rakúskom a nad Moravou.

Prvé potencionálne búrky by sa mohli vyskytovať v ranných hodinách v oblasti západného Slovenska, no numerické modely v tomto nemajú zhodu. Každopádne s úplne prvou možnou búrkovou činnosť počítajte ráno okolo 6:00 výlučne na západnom Slovensku.

V piatok budú búrky početné

Isté sú zatiaľ len búrky, ktoré sa budú nad našim území tvoriť v piatok počas dňa. Ťažisko celej búrkovej situácie bude nad severným a západným Slovenskom.

 

Počas popoludnia sa budú búrky vyskytovať aj v horských oblastiach stredného Slovenska a s búrkami počítajte aj na Gemeri, Spiši, či na severovýchode.

Piatkové búrky by mali byť nebezpečné predovšetkým zrážkami. Niektoré búrkové bunky totiž môžu byť oveľa viac statickejšie a môžeme byť svedkami niečoho takého, čo sme dnes videli na Šumave, kde za hodinu spadlo viac ako 100 mm zrážok. Viac o tom, v ktorých okresoch Slovenska očakávať búrky nájdete na mape >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Dážď
22 °C / 7 °C
Edita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd