Noc bude pestrá. Najskôr perzeidy a polárna žiara. Potom hrozia búrky z Álp

Noc bude pestrá. Najskôr perzeidy a polárna žiara. Potom hrozia búrky z Álp
Peter Minárik

Nasledujúca noc prinesie hneď niekoľko úžasných javov ako padajúce hviezdy, či polárnu žiaru. Nadránom môžu nad západnú časť Slovenska doraziť aj búrky.

Slovensko čaká mimoriadne zaujímavá noc. V prvej časti noci pozerajte na oblohu, kde vrcholí meteorický roj a taktiež vplyvom práve prebiehajúcej geomagnetickej búrky môžete zahliadnuť aj polárnu žiaru. V ranných hodinách hrozí, že sa na západe Slovenska môžu objaviť búrky.

Meteorický roj aj polárna žiara

Práve teraz vrcholí meteorický roj Perzeidy. Činnosť meteorického roja potrvá až do 24, augusta, ale už od včerajšej noci vrcholí a aj táto nasledujúca noc prinesie ich maximum. Počas hodiny môžete vidieť až 100 meteorov za hodinu.

Okrem tzv. padajúcich hviezd však dnes môžete zahliadnuť aj polárnu žiaru. Aktuálne totiž opäť prebieha geomagnetická búrka, ktorá prináša do Škandinávie polárnu žiaru a pozorujú ju aj zo severného Poľska. Za vhodných okolností môžete vidieť polárnu žiaru aj zo Slovenska.

aktuálna predpoveď polárnej žiary
aktuálna predpoveď polárnej žiary, zdroj: NOAA
 

 

 

Za tie vhodné okolnosti sa považuje vyvýšená oblasť bez svetelného smogu, no predovšetkým zmenšená oblačnosť a tu začína byť problém. Nad Alpami dochádza k prudkému rozvoju búrkovej činnosti, ktorá svojou oblačnosťou ovplyvňuje aj počasie u nás.

Nad západným Slovenskom je aktuálne už zväčšená oblačnosť a oblačnosť sa tiahne až smerom nad stredné Slovensko. Súvisí to so spomínanou búrkovou činnosťou, ktorá naberá nad Alpami na sile.

nad Alpami je búrlivo a oblačnosť zasahuje až nad Slovensko
nad Alpami je búrlivo a oblačnosť zasahuje až nad Slovensko, zdroj: Windy

Búrky nie sú vylúčené ani u nás

Ako sme vás informovali v popoludňajšom článku, tak nad našou oblasťou, no predovšetkým nad Rakúskom sú po dnešnom dennom prehrievaní vysoké hodnoty instability, čo potvrdzujú aj sondáže.

 

Vzduchová hmota je po dnešných horúčavách labilná a v tejto prehriatej a vysoko energickej vzduchovej hmote sa tvoria intenzívne búrky.

V Alpách hrozia prívalové zrážky, nakoľko tú niekoľko hodín intenzívne prší, no to, čo sa deje nad Alpami nás zatiaľ nezaujíma. Nás bude zaujímať vývoj na východe Álp a v oblasti Viedenského Nového Mesta, kde by podľa niektorých modelov malo počas noci dôjsť k tvorbe búrok, ktorá by sa následne mohli rozšíriť aj nad naše územie.

Situácia je však stále veľmi komplikovaná na predpoveď a nevieme, či k búrkam nakoniec dôjde. Numerické modely s tým však počítajú a parametre vzduchovej hmoty sú ideálne pre prípadnú iniciáciu búrok. Sledujte preto radar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
25 °C / 8 °C
Cyprián
Zajtra
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Nedeľa
Polooblačno
17 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Skoro jasno
19 °C / 0 °C
Levoslav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd