Ničíme si zásoby pitnej vody. Vedci varujú, že čistá voda v Európe nie je samozrejmosť

Ničíme si zásoby pitnej vody. Vedci varujú, že čistá voda v Európe nie je samozrejmosť
Veronika Salayová

Európska environmentálna agentúra (EEA) varovala, že iba približne tretina povrchových vôd v Európe je v dobrom stave. Voda na kontinente čelí mnohým výzvam vrátane znečistenia, degradácie ekosystémov, klimatických zmien a nadmerného využívania sladkovodných zdrojov.

EEA analyzovala viac ako 120 000 povrchových vodných plôch a 3,8 milióna štvorcových kilometrov podzemných vôd v 19 členských štátoch EÚ a Nórsku. Výsledky sú znepokojujúce, informuje Globe24.

Podľa správy agentúry dosiahlo iba 37 %  európskych povrchových vôd „dobrého“ alebo „vysokého“ ekologického stavu, čo je ukazovateľ zdravia vodných ekosystémov.

Naopak, podzemné vody, ktoré sú zdrojom väčšiny pitnej vody, sú na tom lepšie a až 77 % z nich spĺňa kritériá dobrého stavu, no na druhej strane vedci varujú, že zásoby nie sú neobmedzené a voda nie je samozrejmosťou.

 

Vodu si znečisťujeme sami

Znečistenie povrchových vôd v Európe spôsobujú predovšetkým chemické a toxické látky, ako sú mikroplasty a syntetické zlúčeniny PFAS, ktoré sa často využívajú v priemysle a spotrebiteľských výrobkoch. Znečistenie pochádza aj zo spaľovania uhlia, emisií z automobilov či poľnohospodárskeho priemyslu a skládok odpadu.

Agentúra tiež vyzvala členské štáty EÚ na zníženie používania pesticídov o 50 % do roku 2030, aby sa obmedzil ich negatívny vplyv na vodné ekosystémy.

Zmena klímy taktiež zhoršuje situáciu európskych vôd ešte viac. Extrémne suchá, záplavy a nadmerné využívanie sladkovodných zdrojov majú neblahý vplyv na európske jazerá, rieky, pobrežné a podzemné vody a ich stav sa postupne zhoršuje.

Uplynulý rok bol podľa meraní najteplejší v doterajšej histórii a nebola núdza o extrémne prejavy počasia. Ide o dôsledok globálneho tepľovania.

„Teplejšia atmosféra zadržuje viac vlhkosti, čo vedie k silnejším dažďom. Rýchlejšie vyparovanie a vysychanie pôdy, naopak, zhoršuje suchá,“ uviedla generálna tajomníčka WMO Celeste Saulová.

 

Vody nie je dosť pre všetkých

Podľa OSN teraz nemá prístup k dostatočnému množstvu pitnej vody 3,6 miliardy ľudí, a tento počet by mohol do roku 2050 vzrásť na 5 miliárd. Okrem toho počas uplynulých 3 rokov bolo viac ako 50 % svetových vodných nádrží neobvykle suchých.

Saulová okrem zníženia emisií skleníkových plynov tiež apelovala na celkové lepšie monitorovanie zdrojov pitnej vody.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Zajtra
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
18 °C / -1 °C
Sergej
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd