Nezvyčajná búrka priniesla na juh Slovenska extrém, ktorý celkom určite napáchal škody

Peter Minárik

Na juhu Slovenska pred niekoľkými minútami dozneli zrážky, ktoré nasledovali po extrémnej búrke v oblasti, ktorá podľa dát zrejme napáchala škody. Viac však budeme vedieť až ráno.

Počas utorka sa na našom území očakávali búrky, no tie však nemali byť príliš intenzívne. Počas dňa sa predovšetkým v oblasti Gemeru, Gelnice a na juhu Banskobystrického kraja tvorili búrky, ktoré však neboli príliš intenzívne.

Priniesli celkovo len niečo okolo 700 bleskov a neboli sprevádzané ani nebezpečnými sprievodnými javmi. Búrky vznikali vplyvom zbiehavého prúdenia v oblasti hôr a pomerne rýchlo zanikli.

Vo večerných hodinách sa však udialo niečo, čo sa nečakalo a nesimulovali to ani numerické modely. Vytvorila sa výrazná búrka, ktorá bola mimoriadne stacionárna a trvala niekoľko desiatok minút až hodín.

 
 

Búrka priniesla extrémne zrážky

V okresoch Košice-okolie a Rožňava sa na pomedzí týchto dvoch okresoch začala po 19:00 h tvoriť pomerne intenzívna búrka.

Tá bola výnimočná tým, že vplyvom zbiehavého prúdenia sa prakticky nepohybovala a bola neustále živená vlhkým vzduchom. Búrka k polnoci začala strácať na intenzite, no pršať prestalo až po polnoci.

Za niekoľko hodín spadlo v týchto okresoch desiatky milimetrov zrážok. Zrážkomer, ktorý sa nachádza v Turni nad Bodvou, túto búrku zachytil. Za hodinu spadlo 54 litrov vody na meter štvorcový a celkovo spadlo až neuveriteľných 86,6 litrov na m2, teda 86,6 mm.

zaznamenané celkový úhrny zrážok
zaznamenané celkový úhrny zrážok, zdroj: SHMÚ
 

Z meteorologického hľadiska ide o extrémne prívalové zrážky, ktoré takmer s istotou nemá pôda schopnosť absorbovať a zvyčajne dochádza k záplavám alebo k prívalovými povodniam, keď sa stekajúca voda z hôr dostane do povodí.

Nateraz nie sú z oblasti známe informácie a viac budeme vedieť zrejme až po východe Slnka.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd