Nezabudnite, DNES VEČER nastáva MODRÝ SUPERSPLN. Bude nám oblačnosť priať?

Nezabudnite, DNES VEČER nastáva MODRÝ SUPERSPLN. Bude nám oblačnosť priať?
Veronika Salayová

Dnes večer nastáva špeciálne vesmírne divadlo − superspln, ktorý má navyše prívlastok modrý. Otázkou je, či si budeme môcť tento modrý supermesiac vychutnať naplno. 

Dnes o 20.25 h nastáva prvý superspln v tomto roku. Okrem toho, že pôjde o supermesiac, bude mať prívlastok modrý. Čo presne si predstaviť pod pojmom modrý superspln?

Ak si myslíte, že Mesiac nadobudne modrú farbu, musíme vás sklamať. Mesiac farbu meniť nebude, no tento prívlastok dostáva z iného dôvodu. Vysvetlíme vám...

Čo znamená modrý mesiac?

Existujú dva typy modrých mesiacov, ale ani jeden nemá nič spoločné s farbou, vysvetľuje NASA. Sezónny modrý mesiac je tradičná definícia modrého mesiaca a odkazuje na tretí spln v astronomickej sezóne. Ide o tretí spln zo štyroch, ktorý nastane práve dnes. 

 

Druhá definícia je modrý mesiac, ktorý sa vzťahuje na druhý spln v jednom kalendárnom mesiaci. Ak napríklad nastane spln mesiaca na začiatku a aj na konci rovnakého mesiaca, tak ten druhý v poradí sa označuje ako modrý mesiac (angl. blue moon).

Mesiac však môže nadobudnúť modrastý nádych, avšak je to veľmi zriedkavé. Keď nastane modrý mesiac, modrá farba je výsledkom kvapôčok vody vo vzduchu, určitých typov oblakov alebo častíc vyvrhnutých do atmosféry prírodnými katastrofami, ako je sopečný popol a dym. Nemusí ísť pri tom ani o spln.

Čo je to superspln alebo supermesiac?

Superspln znamená, že ak nastane situácia, že je Mesiac v splne a navyše blízko perigea, čiže najbližšie k Zemi v rámci svojej elipsovitej dráhy, vtedy svieti mimoriadne jasne. Mesiac sa na oblohe javí väčší až o 14 % a svieti v priemere o 30 % jasnejšie. Práve vtedy hovoríme o supersplne alebo supermesiaci. 

Dnes večer nás tak čaká zriedkavá udalosť, kedy sa kombinujú dva javy: supermesiac a modrý mesiac. Bude nám však oblačnosť priať? V pondelok očakávame prevažne oblačné počasie a oblačnosť bude pretrvávať aj počas noci.

 

Prechodne však najmä na juhu stredného Slovenska sa oblačnosť rozpadne a pri troche šťastia si budeme môcť modrý supermesiac vychutnať. Najmenej vhodné podmienky budú panovať na severe a východe Slovenska, kde bude prevládať nízka oblačnosť.

Modrý superspln si však budeme môcť vychutnať až do stredy, následne už bude z Mesiaca viac ubúdať.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd