Nevšedný tajfún má už štyri obete. Vyše 700 ľudí je zranených

Nevšedný tajfún má už štyri obete. Vyše 700 ľudí je zranených
Veronika Sádovská

Tajfún Krathon zasiahol Taiwan už vo štvrtok. Počet obetí odvtedy stúpol na štyri a približne 700 ľudí utrpelo zranenia a vyše 20 000 domov na ostrove stále nemá elektrinu. Došlo aj k početným zosuvom pôdy.

Ako v sobotu informovala tlačová agentúra AFP, počet obetí už stúpol na štyri: dvaja ľudia, ktorí sa predtým považovali za nezvestných, boli nájdení mŕtvi. Zranenia utrpelo približne 700 ľudí. Predtým boli hlásené dve úmrtia a 123 zranených.

Na celom ostrove zostalo v sobotu bez elektriny 20 000 domácností. Najhoršia situácia je v pobrežnom meste Kaohsiung na juhozápade krajiny.

 

Nevšedný tajfún

Taiwanské médiá hovorili o Krathone ako o „podivnej búrke“. Tajfúny často zasahujú východné pobrežie Taiwanu z Pacifiku a Krathon sa dostal na pevninu priamo na západ ostrova a tiež sa pomaly presúval nad pobrežie.

Úrady v Kaohsiung, druhom najväčšom taiwanskom meste a domove pre 2,7 milióna ľudí, už skôr varovali ľudí, aby zostali doma, keďže jeho trajektória je rovnaká ako v prípade tajfúnu Thelma z roku 1977, ktorý zabil 37 ľudí.

Tropické búrky na Taiwane sú bežné medzi júlom a októbrom. Odborníci však upozorňujú, že v dôsledku klimatických zmien sa formujú bližšie k pobrežiu, sú intenzívnejšie a po tom, ako sa dostanú nad pevninu trvajú dlhšie.

 

Obete silných tajfúnov

Krathon už spôsobil problémy predtým, ako sa dostal na pevninu. Deň pred jeho dopadom už bolo v dôsledku silného vetra zranených 46 ľudí. Jedna osoba bola nahlásená ako nezvestná pri okrese Yunlin. Na celom ostrove bolo hlásených 247 pádov stromov a kolapsu cestnej infraštruktúry.

V júli tajfún Gaemi, spôsobil rozsiahle záplavy a zabil najmenej 10 ľudí na Taiwane, ako aj asi 50 ďalších v Číne počas prívalových dažďov, ktoré nasledovali po jeho prechode. Obete mal aj na Fiipínach a to najmenej 40.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Zajtra
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Piatok
Prehánky
18 °C / 5 °C
Valentína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd