Neuveriteľné: V Česku vykradli hasičov, ktorí pomáhajú pri záplavách

Dominik Cenkner

Niektorým veciam v živote sa ťažko chápe. V Česku popri ničivých záplavách musia riešiť ešte aj bizarné veci, napr. to, že vykradli hasičov, ktorí pomáhali pri záplavách.

Tri dni ničivých lejakov a záplav priniesli okrem solidarity aj prípady krádeží či vandalizmu. Už v piatok vykradol neznámy páchateľ pražským hasičom výjazdové vozidlo, v sobotu a v noci na nedeľu v Písku niekto kradol skrutky z protipovodňových zábran. Polícia v niektorých oblastiach navyšuje dozor. Informuje o tom portál idnes.cz.

„Niekto nám vykradol výjazdové vozidlo Kodiaq. Kolega, ktorý bol na nočnej pohotovosti, prišiel o zásahové oblečenie a zásahovú obuv,“ napísali pražskí hasiči na sieti X. Podľa všetkého páchateľ rozbil bočné okno vozidla a vzal si veci. Polícia po zlodejovi stále pátra.

Krádeže skrutiek zo zábran

K ďalším krádežiam došlo potom v juhočeskom Písku. Podľa zástupcu primátora, Jozefa Soumara, niekto počas soboty a noci na nedeľu opakovane povoľoval a zahadzoval skrutky na protipovodňových stenách.

 

„Mestská polícia opakovane dostala hlásenie o poškodení zábran, čo teraz rieši polícia. Dôrazne žiadame obyvateľov, aby zábrany neničili – chránia nás všetkých,“ napísal na svojom Facebooku.

Pražská polícia zvýši v oblastiach zasiahnutých povodní dozor a ochranu majetku. Chce tak zabrániť prípadnému rabovaniu v domoch, ktoré majitelia opustia z dôvodu bezpečnosti.

K rabovaniu zatiaľ nedošlo

Polícia posiela aj desiatky policajtov do Moravskosliezskeho a Olomouckého kraja. „Ich úlohou bude predovšetkým ochrana evakuovaných oblastí pred rabovaním alebo pomoc so samotnou evakuáciou ľudí. Do oboch aktuálne najviac zasiahnutých krajov posielame ďalšie desiatky policajtov z iných častí republiky. Títo disponujú termovíziou technikou aj prostriedkami na nočné videnie. Vozidlá 4x4 sú základom,“ uviedli policajti na sieti X.

Hovorkyňa polície Olomouckého kraja Ivana Skoupilová povedala, že v kraji policajti zatiaľ neevidujú žiadne zločiny v súvislosti s povodňami či rabovaním. Tiež Jozef Bocán z Policajného prezídia uviedol, že žiadny prípad v súvislosti s rabovaním zatiaľ nebol zaznamenaný.

 

Už v sobotu polícia presúvala jednotky na miesta, kde bola povodňová situácia kritická. Tri desiatky brnenských policajtov zamierilo do Šumperka, ďalších 60 príslušníkov cudzineckej polície sa presunulo na Ostravsko. Policajti tiež už pred víkendom posilnili výkon služby na krajských riaditeľstvách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd