Neuveriteľná zmena po horúčavách: Do našej oblasti mieri SNEŽENIE

Peter Minárik

Už o pár hodín nás čaká lejak a ochladenie, no to čo sa čaká v priebehu nasledujúceho týždňa v našej oblasti znie až neuveriteľne. Do našej oblasti mieri prudké ochladenie, ktoré bude natoľko výrazné, že prinesie sneženie. Nepôjde len o zopár snehových vločiek, ale napadnúť môže až meter čerstvého snehu.

Uplynulých niekoľko týždňov sužovali celú Európu horúčavy a sucho. Teploty stúpali na nezvyčajne vysoké hodnoty o čom svedčí aj teplota Stredozemného a Jadranského mora. Teplota vody na severe Chorvátska a Talianska je taká vysoká, aká ešte nebola zaznamenaná a to bude mať dôsledky na počasie u nás v priebehu nadchádzajúcich týždňov a mesiacov.

Teplé Stredozemné a Jadranské more totiž v jesennom a v zimnom období spôsobuje nepriaznivé počasie a častú tvorbu tlakových níži, ktoré sú nazývané ako „JADRANKA“, tie následne postupujú aj nad naše územie a prinášajú výdatné zrážky. Ak sa do tohto poľa zrážok dostane chladnejší vzduch, tak to prináša do našej oblasti výdatné sneženie.

Ide o jednoduchú fyziku. Teplota mora v Chorvátsku dosahuje rekordné hodnoty. Ak nad takto teplú vodu vpadne chladnejší vzduch od severu až severozápadu, tak dochádza k výraznému odparovaniu vody a k tvorbe zrážok. Energia z teplej vody sa tak dostáva naspäť do atmosféry a prináša to do našej oblasti upršané, či zasnežené obdobie.

 

K takejto situácii dôjde už v priebehu nadchádzajúcich dní. Už o pár hodín nás zasiahne prvá vlna výdatných dažďov, ktoré prídu z Jadranu, no pozornosť púta štvrtok a piatok, kedy v našej oblasti hrozia extrémne dažde s trojcifernými úhrnmi a dokonca aj výdatné sneženie, ktoré môže priniesť cez 100 cm čerstvého snehu.

mapa očakávaného množstva snehových zrážok
mapa očakávaného množstva snehových zrážok

Arktický vzduch od severu

V strede budúceho týždňa sa očakáva, že sa do Európy od severu dostane veľmi studený, pôvodom arktický vzduch od severu, ktorý zatečie až nad Stredozemné more, kde dôjde k prehlbovaniu novej tlakovej níže, k výraznejšiemu odparu vody a k výdatným zrážkam, ktoré potom budú putovať až nad našu oblasť.

Výrazný vpád chladného vzduchu sa prejaví prakticky v celej Európe. Maximálne denné teploty sa na Slovensku nemusia do štvrtka odstať nad hranicu +15 °C, no v strednej Európe bude ešte chladnejšie. V Nemecku bude len okolo +5 až +8 °C a v Rakúsku by v alpskej oblasti malo dokonca mrznúť!

mapa očakávaného vpádu chladného vzduchu
mapa očakávaného vpádu chladného vzduchu

Okrem avizovaného ochladenia dôjde k prehlbovaniu tlakovej níže nad severným Talianskom a nad severným Jadranom. Táto tlaková níž prinesie veľmi výdatné zrážky, ktoré zasiahnu celý náš región.

Intenzívny lejak sa očakáva aj na našom území a to od štvrtka až do soboty, pričom spadnúť môže až niekoľko desiatok milimetrov zrážok. Západne od Slovenska však bude pršať výdatnejšie a bude ešte chladnejšie, čo k povedie k povodniam a ku snehovej kalamite.

Povodne aj sneženie

Extrémne úhrny zrážok sa očakávajú v celej alpskej oblasti, kde by mohlo spadnúť až do 200 mm zrážok. V letoviskách Talianska a Chorvátska na severe môže taktiež napršať až cez 100 mm, čo povedie ku koncu dovolenkovej sezóny.

 
 

Extrémne však bude pršať v talianskych, v rakúskych a v slovinských Alpách. Tu niektoré behy počítajú s tým, že by mohlo napršať do piatka až 500 litrov zrážok na meter štvorcový, čo povedie k povodniam.

očakávané celkové úhrny
očakávané celkové úhrny

 

Vplyvom zatekania chladného vzduchu nad Alpy sa výrazne zníži hranica sneženia. Snežiť by malo dokonca už od 900 m n.m, pričom nad 1400 m n.m. budú Rakúšania počítať novú snehovú pokrývku na desiatky centimetrov.

Mapa očakávaných snehových zrážok v Rakúsku na nadchádzajúci týždeň pripomína pravú zimu. V Alpách by totiž malo napadnúť až meter nového snehu.

očakávaná výška nového snehu
očakávaná výška nového snehu

Pokiaľ plánujete od štvrtka prejazd rakúskymi a talianskymi Alpami, tak odporúčame prezuť zimné pneumatiky. Sneh totiž môže napadnúť aj na rakúskych, alpských diaľničných úsekoch, či na známom tranzitnom ťahu Brennero Brenner.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd