Nestihli ste SUPERSPLN a zatmenie Mesiaca? Toto sú fotky od našich čitateľov

Nestihli ste SUPERSPLN a zatmenie Mesiaca? Toto sú fotky od našich čitateľov
Veronika Sádovská

Uplynulú noc sme mohli vidieť ďalší superspln, ktorý doplnilo aj čiastočné zatmenie Mesiaca. Ak ste nestihli toto predstavenie na nočnej oblohe, pozrieť si ho môžete cez fotografie od našich čitateľov.

Noc z utorka na stredu bolo nevšedná a po upršaných posledných dňoch nám príroda nadelila aj trochu zo svojej krásy, nielen sily. Už od včerajšieho popoludnia sa začalo vyjasňovať, a to boli skvelé podmienky na nočné pozorovanie oblohy.

Tá si pre nás pripravila nevšedné, až dvojité nebeské divadlo. Okrem toho, že septembrový spln bol výnimočný svojím supermesiacom, mohli sme pozorovať aj jeho čiastočné zatmenie.

 

Najprv čiastočné a polotieňové zatmenie

Zatmenie vzniká vtedy, ak Mesiac prechádza tieňom Zeme, a vlastne ho zatieni naša planéta. Tentoraz šlo len o čiastočné zatmenie a zemský kruh zatienil Mesiac len v pravom hornom rohu. Hoci išlo o percentuálne malé zatmenie, bolo dosť veľké na to, aby sa dalo pozorovať voľným okom.

„Keďže Slnko na oblohe nie je bodový zdroj, ale má istú veľkosť, za Zemou nevzniká klasický tieň, ale aj takzvaný polotieň. Priestorovo a vo vzdialenosti Mesiaca by sa dali predstaviť ako dve sústredné kružnice (vnútorná – tieň, vonkajšia – polotieň). Ak sa Mesiac dostane do tieňa, hovoríme o úplnom zatmení Mesiaca. Teoreticky by sme Mesiac nemali vidieť, no vďaka atmosfére Zeme preniká do tieňa červená zložka slnečného svetla. Preto Mesiac nadobudne na nejaký čas hnedastý, červenkastý odtieň, ktorý sa časom mení znova na klasický jasný odtieň,“ hovorí Marek Husárik z Astronomického ústavu SAV pre web veda na dosah.

Počas noci tak nastalo zaujímavé spojenie čiastočného aj polotieňového zatmenia. „Ak sa Mesiac nachádza ďalej od spojnice Slnko – Zem, no zároveň ho zasiahne polotieň Zeme, ale nie je žiadnou časťou v tieni Zeme, hovoríme o polotieňovom zatmení. Vtedy sa jas Mesiaca len mierne zníži. Nastáva aj ďalšia možnosť, keď je Mesiac v polotieni a trochu aj v tieni Zeme. To voláme čiastočné zatmenie. Vtedy len menšia alebo väčšia časť povrchu Mesiaca je tmavšia od okolitého povrchu. Ľudovo vravíme, že je z Mesiaca odhryznuté,“ pokračuje Husárik.

 

Kedy nastal superspln?

Len necelých 11 hodín po maxime zatmenia sa Mesiac na svojej dráhe nachádzal blízko perigea, teda bodu, keď bol najbližšie k Zemi. Je to to vo vzdialenosti 357 000 kilometrov od Zeme. 

Vtedy už síce bol pod obzorom, ale v čase úkazu bol k Zemi dostatočne blízko na to, aby sme mohli pozorovať jeden z najväčších splnov v tomto roku.

Oba tieto javy sa udialo až nadránom, čiže tí, ktorí si privstali, mohli tento úkaz vidieť na vlastné oči. Niektorí naši čitatelia si so sebou vzali aj fotoaparáty, a preto vám v galérii pod článkom prinášame ich fotografie. Takto sme videli superspln a zatmenie na Slovensku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd