Neskutočné video: Pozrite si, ako historická povodeň zaplavila mesto

Dominik Cenkner

Historická povodeň - tak na mnohých miestach opisujú množstvo vody, ktoré zaplavilo viaceré mestá a obce naprieč niekoľkými štátmi. Nepriaznivá je stále aj situácia v susednom Česku. Práve odtiaľ pochádza aj video, ktoré začalo kolovať sociálnymi sieťami. Zobrazuje ako voda v priebehu pár hodín zaplavuje mesto.

Bez dodávok elektriny zostáva viac ako 80 tisíc domácností, neprejazdných je niekoľko desiatok železničných tratí, zatvorené zostávajú aj niektoré hlavné cesty. Naopak diaľnica D1 už je prejazdná z Prahy do Ostravy. Vodiči môžu po D1 prejsť v oboch smeroch až na 354. kilometer, potvrdil popoludní hovorca Riaditeľstva ciest a diaľnic Ján Rýdl. Informujú o tom Hospodárske Noviny.

Priamo v Ostrave ďalej spôsobuje problémy rieka Odra. Riaditeľ hasičov Radim Kuchař uviedol, že v mieste sútoku Opavy a Odry sú na pravom brehu Odry dve trhliny v hrádzi o dĺžkach 50 metrov. Z Ostravy-Přívozu, kde dopoludnia začala evakuácia, hasiči zachránili už takmer 500 ľudí vrátane detí. Pomáha tam niekoľko člnov a nasadený bol aj vrtuľník.

Poškodenie hrádze a zaplavenie priľahlých území rieši krízový štáb mesta Ostravy a zložky integrovaného záchranného systému. Dochádza k zaplaveniu priľahlých území, a hrozí tak ďalšia evakuácia a záchrana ľudí z ohrozených mestských častí Nová Ves, Mariánskej Hory a Prívoz, uviedla hovorkyňa mesta Gabriela Pokorná. Informovali sme vás o tom aj v samostatnom článku.

 

So záplavami bojujú na viacerých miestach

Po víkende spojenom s výdatnými zrážkami sa stretáva so záplavami väčšina krajov, najhoršia situácia je vo východnej polovici Česka. V zasiahnutých oblastiach je komplikovaná doprava, v rade miest a obcí sú ľudia bez dodávok energie aj mobilného signálu.

Niektorý z povodňových stupňov po 18. hodine na 190 miestach Česka, už nikde ale nebolo vyhlásené extrémne ohrozenie. Zrážky majú počas noci a utorkového dopoludnia ustávať, pršať by malo hlavne na juhu a západe Čiech. Cez deň meteorológovia očakávajú už len slabé prehánky.

Sociálnymi sieťami koluje neskutočné video

Zobrazuje, ako voda zaplavuje jednu z ulíc v Opave. Paradoxom je, že po väčšinu času môžeme na oblohe vidieť slnečné nanajvýš polooblačné počasie.

Video, ktoré vzniklo ešte v priebehu nedele, si môžete pozrieť v úvode článku. Voda tak nezaplavila len miesta, kde výdatne pršalo, ale dostala sa do širších oblastí, kde bolo zrážok menej.

 

Na záver len pripomíname, že všetky dôležité informácie nájdete na jednom mieste. Stačí kliknúť >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd