Nepriaznivé počasie v Európe zabíja. O život prišlo najmenej 6 ľudí

Dominik Cenkner

Počasie vo viacerých európskych krajinách naplno ovplyvňuje tlaková níž Anett. Tá prináša najmä do oblasti strednej Európy silný vietor, sneženie i výdatné zrážky. Nepriaznivé počasie už aj zabíja, o život prišlo najmenej 6 ľudí.

Už niekoľko dní v našom spravodajstve podrobne mapujeme počasie vo viacerých európskych krajinách, ktoré ovplyvňuje tlaková níž Anett, ktorú niektorí meteorológovia označujú aj ako Boris. Kým v našej oblasti sú hlásené najmä materiálne škody, Taliansko, Švajčiarsko aj Rumunsko už hlásia aj obete na životoch.

O prvej obeti vyčíňania počasia vo Švajčiarsku sme informovali už včera. Nepriaznivá poveternostná situácia si vyžiadala život 56-ročnej Kanaďanky, ktorá zomrela po tom, čo ju v talianskych Dolomitoch zastihla náhla snehová fujavica, informoval v piatok taliansky alpský záchranný zbor pre agentúru AP. 

Do talianskych Dolomitoch sa vybrali dvaja dvaja horolezci, žena a muž. Tí si vo štvrtok večer vyčerpaní a podchladení privolali pomoc po tom, čo ich zasiahla náhla snehová fujavica, približne dva kilometre od horského útočiska.

 

O život prišli ľudia vo Švajčiarsku i Rumunsku

Prvú obeť nepriaznivého počasia hlásia zo Švajčiarska. V piatok vetvy padajúcich stromov ťažko zranili ženu.

Tá aj napriek snahe lekárov po prevoze do nemocnice zomrela. Informovala o tom tamojšia polícia.

Štyria ľudia zomreli a stovky ľudí čakajú na evakuáciu po tom, čo východné Rumunsko zasiahli v noci 13. septembra masívne záplavy. Okresy Glati a Vaslui v moldavskom regióne sú pod kódovým červeným upozornením na povodne, pričom mnoho ľudí uviazlo na strechách čaká na záchranu.

Mnohé cesty boli uzavreté v oboch okresoch, kde povodňová voda v niektorých lokalitách pre prívalové dažde dosiahla výšku až 3 metre. Úrady uviedli, že v dôsledku záplav zomreli dve ženy a dvaja muži.

Situácia na Slovensku je zatiaľ relatívne pokojná

Najnovšie prognózy pozmenili očakávaný vývoj počasia. Rozsiahle zrážkové pole k nám prináša tlaková níž, ktorej stred sa posunul o zhruba 50 až 70 km západnejšie, ako naznačovali pôvodné predpoklady.

Tým pádom sa celé ťažisko zrážok presúva viac z Moravy a Záhoria nad Čechy a Alpy, kde by mohlo spadnúť až o 100 mm zrážok viac.

Predpovedný model ICON-D2, ktorý patrí k najpresnejším a má veľmi jemné rozlíšenie až 2,2 km, čím zachytáva doliny, hrebene hôr a aj možné javy ako náveterné efekty očakáva výrazne viac zrážok v povodí Dunaja. Jeho najnovšie výstupy naopak naznačujú mierne zlepšenie na severozápade Slovenska a na Záhorí. Viac podrobností sme vám priniesli v tomto článku.

V povodí Dunaja sa teda očakáva oveľa viac zrážok a zároveň sa v Alpách, kde v uplynulých hodinách napadli desiatky centimetrov snehu otepľuje a masa snehu sa začína topiť. Proces topenia sa zrýchli zajtra.

 

Všetky podrobné informácie nájdete na jednom mieste. K dispozícii je vám náš LIVE textový prenos, stačí kliknúť >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd