Nepriaznivé počasie: Obyvatelia utekajú na strechy a pretrhla sa aj hrádza

Ema Bazhaykin

Silný medikán sužuje Taliansko už niekoľký deň po sebe. Škody sú obrovské, utrpel poľnohospodársky sektor a silný lejak ohrozuje aj životy ľudí. Na svedomí má už jednu obeť.

Prvý medikán tohto roka udrel už vo štvrtok v Španielsku, odkiaľ sa rýchlo presunul nad Francúzsko, kde spôsobil na mnohých miestach obrovské záplavy.

Teraz už niekoľký deň po sebe sužuje tento stredomorský cyklón Taliansko, kde stihol napáchať obrovské škody a bohužiaľ má na svedomí už aj jeden život.

Ľudia museli utekať na strechy

Taliansko už niekoľko dní zápasí s vlnami výdatných dažďov, ktoré spôsobujú zosuvy pôdy a záplavy. Pod vodou boli okrem iného Emilia-Romagna, Toskánsko, Ligúria aj Piemont. 

 

Obyvatelia sicílskej Licaty v nedeľu ráno počítali škody spôsobené silnými dažďami, ktoré vyvolali záplavy a zosuvy pôdy. Záchranársky vrtuľník v sobotu vyzdvihol obyvateľov, ktorí ušli z vody na strechy domov.

Podľa miestnych médií tam za pár hodín spadlo 60 litrov zrážok na meter štvorcový.

„V priebehu niekoľkých minút sa rozpútalo peklo,“ povedal obyvateľ Licaty. Keď sa poveternostné podmienky zlepšili, obyvatelia začali upratovať zaplavené domy a ulice pokryté hlinou.

Škody sú obrovské, a to najmä v poľnohospodárskom sektore.

 

Vážne ťažkosti sa vyskytli aj na letisku v Palerme. Voda sa dostala do budovy letiska a zaplavila niektoré terminály, v dôsledku čoho došlo k výpadkom elektriny. To dočasne zastavilo prílety a odlety a cestujúci museli byť z letiska evakuovaní. Lety sa obnovili po 22:00 h.

Medikán si vyžiadal už aj prvú obeť

Časti Bologne, hlavného mesta talianskeho regiónu Emilia-Romagna, boli v sobotu večer zaplavené po silných lejakoch, rieky a potoky sa vyliali z brehov.

Mestské úrady oznámili, že rozvodnená rieka Zena so sebou strhla auto. V aute sa mal nachádzať 20-ročný mladík, po ktorom bolo cez noc vyhlásené pátranie v neďalekom meste.

V aute našli telo utopeného mladíka
V aute našli telo utopeného mladíka, foto: Vigili del Fuoco

Ráno už bohužiaľ našli hasiči len jeho bezvládne telo v aute, ktoré vyplavila rieka.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Zajtra
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd