Nepriaznivé počasie naberá na sile. Búrky spôsobujú lokálne záplavy

Dominik Cenkner

Kým na väčšine Slovenska ešte prevláda polojasná alebo len málooblačná obloha, vo viacerých európskych krajinách už počasie naplno ovplyvňuje studený front. Ten prináša početné búrky najmä na sever Talianska, kde spôsobujú lokálne záplavy.

Po včerajšom prívalovom daždi s nahromadením viac ako 200 mm na severe regiónu sa zlé počasie v talianskom Piemonte opäť stupňuje. Región pritom zasiahla ďalšia vlna zrážok a búrok.

Za posledné 3 hodiny spadlo medzi Turínom a Ivreou, kde boli zaznamenané záplavy, viac ako 50 mm zrážok. To vedie k ďalšiemu vzostupu rieky Pád je v Turíne.

Meteorológovia očakávajú, že hladina rieky bude ďalej rásť s dažďami, ktoré aj dnes zasiahnu región. Zlepšenie situácie sa očakáva až v priebehu piatka.

 

Búrky spôsobujú množstvo škôd

V dôsledku nepriaznivého počasia dnes ráno v meste Biella spadol veľký strom. Stalo sa to vo via Matteotti, neďaleko kruhového objazdu via Repubblica.

Okoloidúci obyvatelia sa zľakli, ale našťastie nikto nebol zranený. Na mieste zasahovala miestna polícia, aby zaistila premávku a bezpečnosť. Strom bol odstránený a oblasť ohradená.

Už dopoludnia sme vás na našom webe informovali o rozsiahlych záplavách, ktoré zasiahli región na severe Talianska. Rieka Lambro ako prvá prekročila všetky povodňové stupne a rozliala sa do niektorých milánskych štvrtí. Z brehov sa vyliala aj rieka Seveso a hladina jazera Como neustále rastie.

Povodne postihli veľkú časť Lombardska, čo tiež výrazne ovplyvnilo vlakovú dopravu. Dopoludnia boli zaplavené trate na úsekoch Varese – Miláno – Treviglio, Miláno – Lecco a Novara – Miláno – Pioltello.

Okrem toho boli zaznamenané aj prvé menšie zosuvy pôdy a zaplavené podjazdy v oblasti Lodi a Varese. Zlé počasie spôsobilo problémy aj na diaľniciach, a to už počas včerajšieho večera.

Na diaľnici A1 sa vytvorili až 6-kilometrové kolóny z dôvodu záplav. Uzavreli aj diaľnicu A4 medzi Castegnato v oblasti Brescia a Cavenago v smere na Miláno.

Situáciu sledujeme online

Všetky dôležité informácie nájdete v našom ONLINE textovom prenose. Nájdete ho na tomto odkaze.

 

Polohu zrážok či búrok, ktoré sa budú postupne blížiť aj k Slovensku, môžete sledovať taktiež LIVE. K dispozícii je vám náš iRadar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd