Nemocnica v Brne evakuuje pacientov. Pre spodnú vodu hrozí skrat prístrojov

Dominik Cenkner

Stúpajúca hladina rieky Svratky v Brne prinútila tunajšiu Nemocnicu Milosrdných bratov k evakuácii všetkých pacientov. Kvôli veľkej vode by v zariadení mohla skratovať elektrina, čo by ohrozilo pacientov na prístrojoch.

„Včera večer bolo evakuovaných 80 pacientov, v priebehu dnešného dňa zaistíme evakuáciu zvyšných 119 pacientov. Pacientov prevážame do okolitých nemocníc, teda Ivančice, Letovice, Vyškov, Blansko, Boskovice a Tišnov,“ informoval juhomoravský krajský radný pre zdravotníctvo Karel Podzimek (ODS). Správu priniesol portál lidovky.cz.

Nemocnica Milosrdných bratov spravovaná mestom leží v záplavovom území pri Svratke, ktorej hladina stúpa. Hrozí, že sa voda dostane do nemocnice a mohla by skratovať elektrina, čo by ohrozilo pacientov na prístrojoch. Nemocnica vzhľadom na hydrometeorologickú situáciu už v piatok uzavrela akútny príjem na všetky oddelenia vrátane pôrodného a gynekologickej pohotovosti. Zároveň zakázala návštevy na všetkých oddeleniach.

„Hoci sa Svratka zrejme nevyleje z koryta, spodnou kanalizáciou nastupuje voda do spodných suterénov. Prosíme, aby ľudia využívali nemocničné zariadenia len keď ich naozaj treba navštíviť, a nezaťažovali záchranku,“ vyzýva juhomoravský hajtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

 

Nemocnice prepúšťajú pacientov

Podzimek dal pokyn riaditeľom nemocníc na juhu Moravy, aby tam, kde je to možné, prepustili pacientov do domácej starostlivosti, čo pomôže uvoľniť potrebné lôžka. So všetkými nemocnicami sme neustále v kontakte. Prosím, buďte na seba opatrní a dbajte na pokyny odborníkov z Integrovaného záchranného systému. Sú to profesionáli, ktorí majú situáciu pevne v rukách,“ apeluje Podzimek.

Na poludnie vystúpi na tlačovej konferencii, kde oznámi, kam boli pacienti prevezení. Na evakuáciu pacientov z iných nemocníc sa pripravila napríklad Úrazová nemocnica v Brne. Uvoľnila zatiaľ 35 lôžok a mimoriadne zvolala desať lekárov a 25 zdravotných sestier.

Podľa brnenskej primátorky Markéty Vankovej (ODS) by sa podľa aktuálnych predikcií nemala Svratka dostať mimo koryta. U Svitavy je to síce zložitejšie, ale nemyslíme si, že by malo dôjsť v Brne k evakuácii osôb. Ale prípadne sme pripravení,“ uviedla. Povodie Moravy však varuje, že ak sa pridá vietor, budú padať stromy a budú sa na tokoch tvoriť zátarasy.

 

Situáciu s výdatnými zrážkami v našej oblasti pozorne sledujeme v našom LIVE textovom prenose. Stačí kliknúť >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd