Nemecké letisko muselo zrušiť 140 letov. Dôvodom boli ekologickí aktivisti

Dominik Cenkner

Ekologickí aktivisti vo štvrtok skoro ráno zhruba na tri hodiny narušili prevádzku na letisku vo Frankfurte nad Mohanom, najväčšom nemeckom vzdušnom prístave. K akcii sa prihlásilo hnutie Letzte Generation (Posledná generácia), ktoré už v stredu zablokovalo letisko Kolín-Bonn na západe Nemecka. Zrušiť tak museli 140 letov.

Frankfurtské letisko už v priebehu štvrtka oznámilo, že obnovilo prevádzku na všetkých dráhach. Zrušených ale bolo 140 letov.

„Klimatickým aktivistom sa dnes podarilo dostať na letisko. Spolková a krajinská polícia rovnako ako letisková ostraha okamžite zareagovali,“ uviedlo frankfurtské letisko na sieti X. „Od 07:50 h sú všetky dráhy opäť v prevádzke,“ dodalo.

Frankfurtské letisko na štvrtok plánovalo asi 1 400 letov, zhruba desatinu z nich ale muselo kvôli akcii aktivistov zrušiť. Hnutie Letzte Generation skoro ráno oznámilo, že sa k štartovacím a pristávacím dráham prilepilo šesť aktivistov. Polícia neskôr oznámila, že do areálu sa dostalo sedem ľudí a že ôsmy človek, ktorý sa na letisko snažil aj preniknúť, uviazol na plote. Všetkých osem aktivistov policajti zadržali.

 

Aktivisti v stredu zablokovali aj ďalšie nemecké letisko

Demonštranti so sebou mali transparenty s nápisom, že ropa zabíja. Hnutie na X napísalo, že ďalšia ťažba ropy, plynu a uhlia ohrozuje existenciu ľudstva. „Preč od fosílnych palív do roku 2030!,“ dodalo.

Rovnaké hnutie v stredu zablokovalo aj letisko Kolín-Bonn na západe Nemecka. Aktivisti sa tam prilepili ku koridoru vedúcemu k pristávacej ploche. Z miesta ich musela dostať polícia.

Vodu kážu a víno pijú

Jedným z demonštrantov, ktorý sa na frankfurtskom letisku prilepil k ranveji, bol 25-ročný Yannick. Ten sa už vlani dostal do novín, keď sa nedostavil na súd za cestné blokády a namiesto toho odletel do juhovýchodnej Ázie na dovolenku. Pôvodné informácie udávali, že voľno strávil s partnerkou na Bali, v skutočnosti sa však zdržiaval v Thajsku.

Za cestu čelil tvrdej kritike od komentátorov aj politikov, ktorí mu vyčítali, že sa v Nemecku na protest proti fosílnym palivám lepí k cestám, zároveň si ale nerobil ťažkú ​​hlavu zo spotrebovaného kerozínu počas diaľkového letu do Ázie. Za Yannicka sa vtedy postavilo hnutie Letzte Generation, podľa ktorého treba rozlišovať súkromie a verejné kroky aktivistov. „Let si obaja zahovorili ako súkromné ​​osoby, nie ako klimatickí aktivisti,“ uviedlo vtedy hnutie.

 

Na svoj sporný let Yannick na videu sám upozornil, keď povedal, že ho niektorí možno poznajú ako toho, čo letel na Bali. „Vtedy som sa rozhodol, rovnako ako teraz tisíce ľudí tu, nastúpiť do lietadla. V tom ale nie je problém. Problém je to, že vláda k nám musí byť konečne úprimná. Naša vláda každoročne podporuje letecký priemysel daňovými výhodami za miliardy eur,“ povedal.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd