Nedeľa prinesie pravé letné počasie: Pripravte sa na horúčavy aj búrky

Nedeľa prinesie pravé letné počasie: Pripravte sa na horúčavy aj búrky
Ema Bazhaykin

Posledný deň v týždni sa bude niesť nielen v znamení horúčav, ale aj búrok, ktoré prinesú krátkodobé ochladenie.

Po dlhšom období chladnejšieho počasia sme sa konečne dočkali teplejšieho víkendu. Už v sobotu teploty na mnohých miestach Slovenska, najmä na juhu a juhozápade, priniesli teploty nad +30 °C, a dnes budú ešte stúpať.

Zatiaľ čo sa včerajší deň niesol skôr v pokojnom duchu bez búrok, a jediné, čo nás trápilo, boli stúpajúce teploty, dnes sa už situácia zmení a letné počasie ukáže svoju pravú tvár.

Aké počasie nás dnes čaká?

Nedeľa bude polojasná až oblačná, miestami zamračená. Na strednom a východnom Slovensku bude spočiatku aj jasno, neskôr však treba počítať s prehánkami a búrkami.

 

Teploty sa dnes môžu vyšplhať od +27 °C až k +34 °C najmä na juhu územia. V Žilinskom kraji a na hornom Spiši sa budú teploty pohybovať väčšinou od +20 °C až +26 °C. Dnešok bude aj poriadne dusný.

Fúkať bude prevažne južný, na západe prechodne severozápadný vietor rýchlosťou 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h). Pri búrkach vietor prechodne zosilnie.

Pozor na búrky

Prvé búrky sa v nedeľu objavia už popoludní v Žilinskom kraji a budú sa tvoriť skôr v oblasti hôr. Pôjde o orografické búrky, ktoré prinesú najmä schladenie v podobe lokálne aj silnejších zrážok.

Vo večerných hodinách sa v Rakúsku a na juhu Moravy začnú tvoriť búrky na postupujúcom studenom fronte, ktoré počas večera a následne aj nočných hodín zasiahnu západ a severozápad Slovenska. Nemali by však byť nebezpečné, prinášať budú najmä lejak a silnejší vietor.

Vývoj búrok môžete sledovať na našom iRadare.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
16 °C / 5 °C
Viera
Zajtra
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd